Shutterstock

Nieuws Energie

Olietijdperk voorlopig nog niet ten einde

14 Oktober 2020 - Jeannet Pennings

De wereldwijde vraag naar energie daalt dit jaar met 5% als gevolg van de coronapandemie. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Welke impact heeft dat de komende 10 jaar op de oliemarkt en de ontwikkeling van hernieuwbare energie?

Het IEA kwam dinsdag 13 oktober met de publicatie World Energy Outlook 2020 op de proppen. Daaruit blijkt niet alleen dat de energievraag in 2020 met 5% afneemt, maar ook dat de wereldwijde investeringen in energie een nog stevigere daling laten zien: -18%. De positieve kant is dat de CO2-uitstoot als gevolg van de vraaguitval naar energie ook daalt. Het gaat om een daling van de wereldwijde uitstoot van 7% en dat is een record.

Toch is dat niet genoeg om het tij definitief te keren, vertelt IEA-directeur Fatih Birol. "De economische recessie onderdrukt de CO2-uitstoot slechts tijdelijk. Alleen snellere, structurele veranderingen in de manier waarop we energie produceren en verbruiken, kunnen de emissietrend écht doorbreken." Dat vraagt volgens hem om doortastende maatregelen van overheden.

Herstel energievraag in 2023
Voordat de coronacrisis zich aandiende, ging het IEA uit van een groei van 12% in de energievraag in de komende 10 jaar. Die verwachting is nu naar beneden bijgesteld. Het gaat nog om 4% tot 9% groei, afhankelijk van de duur van de crisis. Als we die in de loop van 2021 onder controle krijgen, en de wereldeconomie zich herstelt, dan zal de energievraag in de wereld begin 2023 weer op het niveau van vóór de crisis zitten. Gaat de crisis langer duren dan zal dit pas in 2025 het geval zijn.

Dat heeft vanzelfsprekend impact op de olie- en gasprijzen. Onder meer de ontwikkeling van de luchtvaart en de mate van herstel na de crisis is hierop van invloed. Het IEA verwacht dat de vraag naar olie, na de historische daling in 2020, pas op z'n vroegst in 2023 op het niveau van voor de coronacrisis zit. Tegelijk nadert het tijdperk van de groeiende olievraag z'n einde. Mits overheidsbeleid daarop wordt toegespitst, zal de stijgende olievraag in 2030 plaatsmaken voor de overgang naar duurzame energiebronnen.

De vraag naar aardgas is minder afhankelijk van de huidige economische onzekerheid en zal dus sneller herstellen, zo voorspelt het IEA. Vooral de groeiende vraag in Azië is hierop van invloed. De verwachting is dat de aardgasvraag bijna 3% groeit in 2021 en vervolgens in 2030 stijgt tot 14% boven het niveau van voor de coronacrisis.

Hernieuwbare energie
In de nieuwe publicatie van de IEA worden 4 scenario's geschetst waaruit blijkt hoe de energiesector zich de komende 10 jaar kan ontwikkelen. In alle scenario's speelt hernieuwbare energie een hoofdrol. Ondersteunend beleid en volwassen wordende technologieën vergroten de toegang. Duurzame energiebronnen zullen de komende 10 jaar voor 80% voorzien in de wereldwijde groei van de vraag naar elektriciteit.

Daarbij noemt Birol zonne-energie 'de nieuwe koning van de elektriciteitsmarkten'. "Op basis van het huidige overheidsbeleid ligt zonne-energie op schema na 2022 jaarlijks nieuwe records te vestigen qua implementatie. Als regeringen en investeerders hun inspanningen op het gebied van schone energie opvoeren, zou de groei van zowel zon als wind nog spectaculairder zijn. Dat is bemoedigend om de wereldwijde klimaatuitdaging het hoofd te bieden."

Klimaatneutraal in 2070
Om een CO2-neutrale wereld te creëren in 2050, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, moet echter nog een flinke inspanning geleverd worden. Die inspanningen moeten vooral gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van de bestaande energie-infrastructuur, zoals kolencentrales en staalfabrieken. Anders zijn internationale klimaatdoelen niet haalbaar, inspanningen op andere vlakken ten spijt.

Ondanks grote uitdagingen komt een wereld van zonder netto-emissies steeds dichterbij. Als landen en bedrijven hun klimaatdoelstellingen op tijd en volledig halen, zal de wereld tegen 2070 klimaatneutraal zijn, zo voorspelt het IEA. 'Om dat punt twee decennia eerder te bereiken, is een reeks drastisch aanvullende maatregelen in de komende 10 jaar nodig.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden