Groene energie is essentieel, maar mag niet ten koste gaan van de natuur. Dat statement brengen natuurorganisaties onder de aandacht in een brief aan de verantwoordelijke ministers. Waar is er wel ruimte voor 11.000 hectare zonnepanelen en honderden windmolens?
Ruim een jaar geleden werd het Nederlandse Klimaatakkoord gepresenteerd met daarin de plannen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Eén van de onderdelen is dat 30 zogenoemde energieregio's onderzoeken waar en hoe het best duurzame energie op land opgewekt kan worden. Nu die contouren zichtbaar worden, blijken natuurgebieden op grote schaal benoemd te zijn als mogelijke plaatsingslocatie voor zonnepanelen en windmolens.
Het leidt tot grote frustratie bij organisaties als Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland. 'We kunnen geen slechtere keuze maken. Natuur, landschap en biodiversiteit in ons land staan al enorm onder druk.' Natuurorganisaties stuurden eind augustus een gezamenlijke brief aan de ministers Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). De boodschap daarin is duidelijk: 'Groene energie die ten koste gaat van de natuur is niet groen.'
Oppervlakte nodig voor zon en wind
Een aanzienlijk deel van de hernieuwbare energie die volgens het klimaatakkoord nodig is, moet op land worden opgewekt. Bij 100% windenergie zou het gaan om 400 à 600 grote windturbines (100 tot 200 meter hoog) of 750 à 1.000 kleinere windturbines. Bij 100% zonne-energie zou het neerkomen op 9.000 tot 13.500 hectare aan zonnepanelen. 'Met de enorme druk op de ruimte in Nederland is dat geen gemakkelijke opdracht', schrijven de natuurorganisaties.
Niemand lijkt een windmolen of zonnepark in zijn achtertuin te willen hebben. 'Het risico daarvan is dat een vlucht naar voren wordt ingezet door (beschermde) natuur aan te gaan wijzen als bouwlocaties. De natuur als afvoerputje', schrijven de organisaties. Zij doen een dringend beroep op de overheid om natuurgebieden zoveel mogelijk te vermijden als locatie voor de opwekking van energie. Plekken waar al veel menselijke activiteit plaatsvinden zijn beter te combineren met duurzame energie. Daarbij wordt onder meer gedoeld op daken, bedrijventerreinen en langs snelwegen.
Slimme functiecombinaties
Daarnaast willen natuurorganisaties dat de overheid in kaart brengt wat de effecten zijn van de huidige plannen op natuurwaarden en dat dit zwaar meegewogen wordt. Zorgvuldige afwegingen en slimme functiecombinaties, zijn volgens hen nodig. 'Wij zien bijvoorbeeld mogelijkheden voor klimaatbuffers in combinatie met duurzame energie. Maar denk ook aan natuurlijke landwaterovergangen in het IJsselmeergebied. Dat is in het belang van bijzondere planten en dieren, en daarmee in het belang van ons allemaal.'
Agrarisch aandeel
Of daarmee ook kostbare agrarische grond gezien wordt als potentiële locaties om wind- en zonneparken te huisvesten is de vraag. Feit is wel dat Nederlandse boeren een steeds belangrijker aandeel hebben in het opwekken van zonne-energie, hetzij op land hetzij op daken. Vorig jaar was een toename van 50% te zien in de opgewekte zonne-energie ten opzichte van 2018.
Die trend zal zich komende jaren doorzetten. In heel Nederland (niet alleen door agrarische ondernemers) is in 2020 tot nu toe 50% meer zonne-energie opgewekt als in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit recente data van Energieopwek.nl. Samen met windenergie zorgt zonne-energie nu voor bijna 20% van de Nederlandse elektriciteitsvraag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889140/wie-maakt-er-w-eacute-l-ruimte-voor-duurzame-energie]Wie maakt er wél ruimte voor duurzame energie?[/url]