Shutterstock

Nieuws Energie

Hernieuwbare energie wint nauwelijks terrein

10 September 2020 - Jeannet Pennings

Er is in bijna 50 jaar tijd weinig veranderd in de wereldwijde energievoorziening. Dat blijkt uit nieuwe statistieken van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Opvallend is de nog altijd grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd bieden de huidige ontwikkelingen in zon en wind wel perspectief.

Wie de cijfers van het IEA over 1973 vergelijkt met de cijfers vandaag de dag kan een positieve conclusie trekken: de wereld is minder afhankelijk geworden van olie. Het aandeel olie in de wereldwijde energievoorziening daalde in een kleine 50 jaar tijd van 46,2% naar 31,6%. De keerzijde van de medaille is dat het verbruik van kolen en aardgas is gestegen.

De vraag naar en het aanbod van steenkolen is afgelopen decennia wereldwijd gestegen. Azië-Pacific heeft daarin een belangrijk aandeel. In 2018 was de regio goed voor 75% van de vraag en 73% van de kolenvoorraad, zo meldt het World Economic Forum.

Aardgas als transitiebrandstof
En ondanks de inspanning om minder afhankelijk te worden van aardgas, is ook dit aandeel gestegen. In 2018 betrof 22,8% van de wereldwijde energievoorziening aardgas. Dat is een stijging van 6,8 procentpunten sinds 1973.

Een verklaring kan zijn dat aardgas steeds meer de vervanger is geweest van steenkool, onder meer voor het opwekken van elektriciteit en verwarming. Ook wordt aardgas als 'transitiebrandstof' gezien om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Ten opzichte van steenkool is de koolstofdioxide-uitstoot bij aardgas volgens het IEA tot 50% lager.

Ook de wereldwijde vraag naar kernenergie is tussen 1973 en 2018 gestegen. Het aandeel steeg met 4 procentpunten. Het aandeel biobrandstoffen en afval laat een lichte daling zien van 1,2 procentpunten.

Hernieuwbare energie beperkt
Het aandeel overige energiebronnen, waar onder meer wind en zon onder geschaard worden, is eveneens toegenomen. Waar dit in 1973 nog maar goed was voor 0,1% van de wereldwijde energievoorziening, was dat in 2018 gestegen naar 2%. Vergeleken met de vraag naar fossiele brandstoffen blijft het echter een klein aandeel.

De energietransitie heeft wereldwijd dan ook nog een flinke boost nodig om de doelen uit het Klimaatakkoord te behalen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. De stip op de horizon is een CO2-neutrale wereld. En richting 2050 moeten de grootste stappen gezet zijn. In veel delen van de wereld wordt beleid hiervoor ingevoerd en dat werpt nu langzaam zijn vruchten af.

Aandeel wind en zon groeit
Europa loopt voorop als het gaat om de overgang naar hernieuwbare energie. In de eerste helft van 2020 werd meer dan 20% van de energie in Europa opgewekt uit wind en zon. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse analyse van Ember. Denemarken, Ierland en Duitsland zijn de koplopers in Europa. Rusland is tot dusver het grootste land dat wind en zon schuwt, met slechts 0,2% van zijn elektriciteit uit wind en zon.

Ember verzamelde in augustus de data van 48 landen die goed zijn voor 83% van de wereldwijde elektriciteitsproductie. Daaruit blijkt dat de opwekking van wind en zonne-energie 14% steeg in de eerste helft van 2020 ten opzichte van de eerste 6 maanden in 2019. In totaal werd bijna 10% van de wereldwijde elektriciteit via zon en wind opgewekt. Grote landen als China, de Verenigde Staten, India, Japan en Brazilië zitten rond dat aandeel.

Positieve impact coronacrisis
De wereldwijde kolenproductie daalde in de eerste helft van 2020 met 8,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een lagere elektriciteitsvraag als gevolg van de coronacrisis lag daar mede aan ten grondslag. Experts verwachten dat dit deels een blijvende verandering is. Het IEA voorspelt voor 2020 een daling van 6% in de energievraag en 8% in de CO2-uitstoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden