Green Farm Energy

Nieuws Energie

Snelle stapeling zonneparken baart zorgen

7 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 8 reacties

De overheid moet de zonneladder veel strenger toepassen. De zonneladder voorkomt dat overhaast zonneparken worden gebouwd terwijl elders ook zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Deze oproep doen de voedingsmiddelenconcerns Royal Cosun en Avebe aan de noordelijke provincies Groningen en Drenthe, ondersteund door LTO Noord.

De rendabele verwerking van zetmeelaardappelen en suikerbieten komt in gevaar door de snelle groei van landbouwareaal vretende zonneparken. De multinationals waarschuwen dat zonneparken ten koste zullen gaan van de werkgelegenheid op het platteland. Een hectare akkerbouwgewassen levert meer werkgelegenheid op dan een hectare zonnepark.

Burger betaalt de SDE subsidie
Bij elkaar is voor €185 miljoen gereserveerd voor de komst van 184 zonneparken in de 4 noordelijke provincies, melden de 4 noordelijke provinciale omroepbedrijven. Volgens gezamenlijk onderzoek van deze media komen de zonneparken tot stand door belastingheffingen op burgers. Zij betalen in de vorm van hogere energierekeningen de SDE subsidie, die van de zonneparken een lucratieve onderneming maken voor projectontwikkelaars. Zij mogen de volle winst opstrijken en hen wordt vaak geen strobreed in de weg gelegd.

Burger mede eigenaar?
Door burgers mede eigenaar te maken van de zonneparken kan worden voorkomen dat de soms riante winsten voor de volle 100% naar de projectontwikkelaars gaan en niet ten goede komen aan de natuur en productie van duurzame energie. In het vorig jaar tot stand gekomen Klimaatakkoord wordt deze werkwijze als voorbeeld gesteld. Ook branchevereniging Holland Solar heeft dit streven opgenomen in haar gedragscode. Er is tot op heden nog geen wettelijke regeling die compensatie voorschrijft bij de komst van zonneparken op akker-en grasland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
euro 7 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10888262/snelle-stapeling-zonneparken-baart-zorgen]Snelle stapeling zonneparken baart zorgen[/url]
de nieuwe cosun wil toch groener
verbaast 7 Juli 2020
zeker bang dat de goedkope toevoer van grondstoffen in gevaar komt
Berry 7 Juli 2020
Hieruit blijkt maar weer dat de belangen niet hetzelfde zijn....
hans 7 Juli 2020
Berry schreef:
Hieruit blijkt maar weer dat de belangen niet hetzelfde zijn....
, en aan welke zijde LTO (nog steeds) staat.
Kjol 7 Juli 2020
Alles volgooien wat mij betreft, de maatschappij kiest hiervoor toch? Voedsel haalt men liever uit het buitenland, dus prima oplossing toch?
Abonnee
info 7 Juli 2020
Er is genoeg ruimte voor die zonneparken, natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ed. hebben gronden genoeg waar ze op kunnen, landbouwgrond is veel te kostbaar daar moeten we over 30 jaar 25 miljoen mensen mondjes mee voeden, dat verliest elke burger en bestuurder uit het oog. Tevens zij ontvangen de meeste subsidies van heel Nederland , laat ze er maar eens wat voor terug doen.
Abonnee
R. 8 Juli 2020
Wat een onzinpraat van Cosun zeg. Eerst werken ze mee aan de afschaffing van het quotum, dan laten ze zoveel mogelijk hectares bieten telen waardoor (natuurlijk) de prijs inzakt en vervolgens staan ze te kijken van hoe kan dat nu. Was allemaal te voorzien. Zelf bouwen ze de Dinteloordse polder vol met allerlei groenpraatjes maar een individuele boer mag geen zonnepark bouwen. Waardeloos...
gerard 8 Juli 2020
het bestuur van avebe en cosun beet company moet zich niet bemoeien met het doen van investeringen van onze bedrijven want ze hebben geen zeggenschap in mijn bedrijf ik mag wel wat vinden over de naams verandering van de suiker bedrijf want ik heb wel een beetje aandelen in deze fabriek
maar ja ze doen daar maar ze trekken toch niets aan van de leden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden