Eigen foto

Nieuws Energie

Geen record in straling, maar wel in elektriciteit

25 Juni 2020 - Erik Colenbrander

Hoewel de maximaal mogelijke zonnewarmte woensdag (24 juni) niet werd gemeten, reikte de zonnestroomproductie toch opnieuw tot recordhoogte: bijna 53.000 MWh zonnestroom. Deze productie zorgde voor 15% van al het elektriciteitsverbruik in Nederland die dag.

Tussen 12 en 15 uur kwam zelfs eenderde van alle elektriciteit in Nederland uit zonnepanelen. In vergelijking met de zonnestroomproductie in de afgelopen jaren versnelt de opwekking jaar op jaar. In de eerste helft van dit jaar was het verschil met een voorgaand jaar nog niet eerder zo groot. Het voorjaar was dan ook recordzonnig en ook de eerste dagen van de zomer (sinds 21 juni) verlopen zeer zonnig.  Tegelijkertijd breidt het aantal vierkante meters zonnepanelen jaar op jaar uit, zo meldt Martien Visser, lector energietransitie van de Groningse Hanzehogeschool.

Metingen door heel Nederland
Cijfers van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie laten zien dat het aantal opgewekte Watturen per vierkante meter gisteren nergens verder reikte dan 1000 W/m2, terwijl dat eerder deze maand wel is gebeurd. Sommige leden van de vereniging hebben zich gespecialiseerd in deze ingewikkelde meting van de zonnekracht. Dankzij deze weerkundigen met hun soms geavanceerde apparatuur komt de locale zonne-energie potentie verspreid over heel Nederland steeds beter in beeld.

Baan van de zon bepalend
De energiehoeveelheid van de zonnestraling die de aardatmosfeer bereikt, wijzigt praktisch niet over lange periodes. Dit wordt de zonneconstante genoemd, namelijk de hoeveelheid energie in de vorm van elektromagnetische straling van de zon die de aarde bereikt. Zij bedraagt 1370 W/m². De ontvangen energie is sterk afhankelijk van de hoek waarop de zonnestralen een oppervlak bereiken. Deze hoek is afhankelijk van de positie op de aarde en van de positie van de aarde tegenover de zon.

Door het jaar heen veroorzaakt dit de jaargetijden en gedurende de dag verandert deze hoek uiteraard ook. Het verschil tussen zonne-energie-instraling in zomer en winter is een factor 10. Ook binnen Nederland zelf kan de zoninstraling iets variëren. De kustgebieden blijken iets meer zon te ontvangen dan de meer landinwaarts gelegen gebieden.

Positionering zonnepaneel
De opbrengst, oftewel de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit van een zonnepaneel, hangt af van de instraling die het zonnepaneel op kan vangen. Die wordt niet alleen bepaald door de intensiteit van het invallend licht, maar ook van de hellingshoek, temperatuur en oriëntatie van een zonnepaneel.

Een zonnepaneel geeft dus meer elektriciteit als het optimaal op de zon is gericht. Van belang hierbij zijn de hellingshoek en de oriëntatie. Aangezien de zon en de aarde draaien, verschilt de optimale situering per locatie. In Nederland wordt de maximale opbrengst op jaarbasis gehaald met een paneel dat recht op het zuiden is gericht onder een hoek van 36°.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden