LTO Nederland en Gasunie zijn gestopt met het verder uitwerken van het principeakkoord over de standaard overeenkomsten bij de aanleg van nieuwe leidingen voor niet-commercieel gebruik. De partijen kunnen het niets eens worden over de inhoud.
Gasunie en LTO hebben eind vorig jaar een principeakkoord gesloten over de aanleg van nieuwe leidingen in agrarische grond. Een belangrijke aanpassing in de set van afspraken was - zo meldt LTO in een verklaring - dat een zakelijk recht overeenkomst niet meer wordt afgesloten voor onbepaalde tijd, maar voor een periode van 35 jaar met stilzwijgende verlenging.
Zakelijk recht
Daarin zit hem uiteindelijk ook het twistpunt. LTO wil naar eigen zeggen in de modelovereenkomst ook de mogelijkheid opnemen voor de grondeigenaar om het zakelijk recht bij het einde van de lopende termijn te beëindigen. Ook wanneer de leiding op dat moment nog steeds in gebruik is voor het algemeen belang, zoals energietransport. Gasunie denkt hier echter heel anders over en uiteindelijk bleken de standpunten volgens LTO op dit punt onverenigbaar.
De gesprekken om te komen tot een standaardovereenkomst zijn daardoor gestaakt. Die beslissing heeft geen invloed op lopende overeenkomsten, benadrukt LTO. Volgens de organisatie eindigt daarmee een decennialange samenwerking tussen de netbeheerder en de boerenbelangenbehartiger in haar huidige vorm.
Schadevergoedingen
Partijen onderzoeken of zij hun samenwerking op ander vlak kunnen voortzetten. Zo vindt er jaarlijks afstemming plaats over schadevergoedingstarieven voor veel geteelde gewassen. De tarieven voor het teeltseizoen 2020/2021 zijn onlangs nog in goed overleg vastgesteld, meldt LTO.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.