Shutterstock

Analyse Energie

Dreigende energietekorten in de nabije toekomst

29 Mei 2020 - Erik Colenbrander

Zowel het energieverbruik zelf als de investeringen in de energiesector zijn door de coronacrisis wereldwijd fors afgenomen. Het Internationaal Energie Agentschap IEA waarschuwt in een deze week verschenen rapport voor dreigende energietekorten in de nabije toekomst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Energietekort in de nabije toekomst kan het gevolg zijn van de ontslagen die nu plaatsvinden in de energiesector en het gebrek aan nieuwe plannen voor de toekomst. Dit gebrek aan investeringen houdt rechtstreeks verband met de daling van het totale energieverbruik door de coronacrisis met wel 20-25%, vergeleken met vorig jaar.

De CO2 emissie neemt dit jaar waarschijnlijk minstens met een kwart af. Dat blijkt uit cijfers van de Rabobank en berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Dat zou betekenen dat de Nederlandse regering dankzij de forse afname in elk geval dit jaar aan de CO2 uitstoot reductie eisen voldoet die de rechter heeft opgelegd vanwege de Urgenda zaak.

Afhankelijk van economisch toerental
Deskundigen gaan er van uit dat de ergste economische gevolgen van de coronacrisis nog moeten komen. De omzetdaling als gevolg van de economische crisis zal vermoedelijk nog tenminste tot het laatste kwartaal van 2020 aanhouden. Als die verwachting uitkomt gaat het scenario in werking, waarbij de daling van de uitstoot, inclusief andere incidentele factoren, oploopt tot 15 tot 17,5 Mton CO2  equivalenten in 2020. Dat zou een daling betekenen van 27 tot 29% ten opzichte van 1990, berekende het CPB.  

In een gunstiger scenario, althans voor de economie, waarbij de crisis met name het huidige tweede kwartaal van 2020 raakt en het herstel zich inzet vanaf het derde kwartaal, schat het CPB de daling van de emissies in 2020 op 6 tot 7 Mton CO2. Het CPB benadrukt dat beide scenario’s met veel onzekerheden zijn omgeven en niet berusten op volledige doorrekeningen.

Negatieve energieprijzen
De scherpe daling van CO2-uitstoot verklaart dat de handel in CO2 emissierechten ook een flinke knauw heeft gehad, al herstelde de markt zich van een aanvankelijk prijsduik van ongekende proportie. Er is geen vorm van energie, of directe afgeleide daarvan, te bedenken die niet fors in waarde is gedaald. Ook duurzaam opgewekte energie niet. Dit jaar is de opbrengst van zonnepanelen record hoog en het blijft voorlopig ‘zonnepanelenweer’. Er is dus een aanhoudend kans op negatieve dagprijzen voor duurzame opgewekte energie, vanwege extra aanbod en minder vraag dan normaal.

In navolging van aardolie en duurzaam opgewekte energie zou de prijs van aardgas de komende week ook wel eens daadwerkelijk negatief kunnen worden, aangezien de opslag voor aardgas in Europa steeds verder vol raakt en het gasverbruik de komende weken vanwege de naderende zomer hoogstwaarschijnlijk afneemt. 

De prijs van diesel is de laatst weken stabiel gebleven rond de €0,85 per liter, exclusief BTW en inclusief ledenkorting. Op korte termijn worden er geen grote veranderingen in de olieprijs verwacht, al is de tendens positief nu de economie geleidelijk weer op een hoger toerental gaat draaien.

 


 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden