Shutterstock

Inside Energie

Prijs dieselolie heeft de bodem bereikt

8 Mei 2020 - Erik Colenbrander

De olieprijs heeft het dieptepunt gepasseerd en daarmee is ook de bodem van de prijs van dieselolie bereikt. Lager dan een prijs van ruim 80 cent per liter (excl BTW, bij 2000-4000 liter afname) gaat dieselolie voor de landbouw waarschijnlijk niet zakken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de wereldwijde oliemarkt is namelijk optimisme over het effect van de productiebeperkende maatregelen ontstaan. Per 1 mei zijn deze maatregelen van kracht geworden. Bovendien lijkt de coronapandemie in grote delen van de wereld de piek voorbij en zijn er steeds meer landen waar de coronamaatregelen versoepeld worden. Hierdoor neemt de vraag naar energie weer toe.

Aardgas ook in duikvlucht
In het kielzog van de enorme duikvlucht die de olieprijs heeft genomen de afgelopen maanden, is ook de prijs van aardgas compleet ingestort. Ook hier geldt dat de opslagcapaciteit die er wereldwijd is volledig benut begint te raken, waardoor in theorie net als bij de prijs van olie op zeker moment een negatieve prijs mogelijk is.

Als kopers daadwerkelijk fysiek verantwoordelijk worden voor olie en aardgastransacties, zullen ze er alles aan doen om te voorkomen dat ze ook daadwerkelijk opslagkosten gaan maken. Anders dan bij aardolie is er in de vraag naar aardgas bovendien een duidelijk seizoensmatig patroon waar te nemen. Nu de temperatuur op het noordelijk halfrond stijgt, neemt de vraag naar aardgas af.

Daar staat tegenover dat er ook minder duurzame energie wordt geproduceerd dan in april, toen meerdere malen een negatieve dagprijs voor duurzame energie werd betaald. Dat is de afgelopen week niet meer gebeurd. Ook de weersvooruitzichten geven geen aanwijzingen op bijzonder positief afwijkende zonneschijnduur en/of windkracht.

Mestvergisters noodzakelijk
Om aan alle vraag naar duurzame energie te voldoen, is er ook biomassa nodig, meldt het Centraal Plan Bureau (CPB), in het rapport ‘Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa’. Gasproductie uit biomassa wordt grotendeels geleverd door mestvergistingsinstallaties, al dan niet aangevuld met andere biomassa.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden