De ongekende prijsdaling gisteren (maandag 20 april) van Amerikaanse olie - er werd maar liefst $40 dollar per vat betaald om van fysiek te leveren olie af te komen - heeft een structurele component. De vraag blijft mogelijk jaren (veel) kleiner dan voor de coronacrisis.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen rekenen er mee dat de situatie mogelijk pas in 2025 weer is genormaliseerd. Het is zelfs de vraag of de behoefte aan olie überhaupt weer op hetzelfde niveau uitkomt als voor de coronacrisis.
Geen opslagcapaciteit meer
Dat de olieprijs gisteravond tijdelijk negatief werd, is ongekend en heeft te maken met het gebrek aan olieopslagcapaciteit wereldwijd. Door het gigantische overschot aan olie is de rek er helemaal uit. Handelaren in olie die niet over opslagcapaciteit beschikken en met aflopende contracten te maken kregen, besloten daarom te betalen om van hun contracten af te komen. Anders hadden ze zelf de olie daadwerkelijk fysiek moeten transporteren. Er werd tot maar liefst $40 dollar per vat betaald.
Pandemie verloop bepalend
Dit betreft contracten die deze maand aflopen. Voor juni-contracten wordt wel geld betaald, al is de prijs heel laag. Door de coronacrisis is de vraag naar olie immers ook structureel gedaald. Er vliegen nauwelijks vliegtuigen meer en ook het transport over de weg is minder intensief dan normaal. Analisten verschillen van mening hoe snel de economie weer op gang kan komen en daarmee de transportbewegingen en vraag naar olie. Dit hangt er natuurlijk vooral vanaf hoe de coronapandemie zich verder ontwikkeld. En hoe meer transportbewegingen, hoe groter de kans op verspreiding en opleving van het coronavirus.
Negatieve elektriciteitsprijs
De ingestorte oliemarkt heeft ook grote gevolgen voor andere vormen van energie, zowel fossiel als niet-fossiel. De markt voor natuurgas vertoont dezelfde patronen als de aardolie markt. Er is veel meer aanbod dan vraag en er zijn logistieke strubbelingen.
De productie van wind-en zonne energie wordt ook gehinderd door de coronacrisis. Want de vraag naar energie, in welke vorm dan ook, is enorm gedaald. En het aanbod is niet constant. Daarom wordt er met een negatieve elektriciteitsprijs gewerkt. Op dagen dat er teveel aanbod is, van welke energiebron dan ook, moet er worden betaald voor levering van elektriciteit. Een vergelijkbaar mechanisme als de olie gisteravond.
Bijzondere weersomstandigheden
Juist de productie van wind-en zonne energie draait op dit moment op volle toeren. Niet alleen in Nederland maar in grote delen van Europa. Vanwege de luchtdrukverdeling is het van de Benelux tot de Oekraïne zeer zonnig en waait het in het hele gebied stevig. Volgens analisten zijn producenten van energie, of het nu gas, kolen of zonne-en windenergie betreft, de dupe van de negatieve elektriciteitsprijs. Grootverbruikers en de consument profiteren er van, want de energie wordt uiteindelijk wel goedkoper.
De koers van Brent Crude oil is de laatste dagen ook pijlsnel gedaald.De negatieve prijs gaat over aflopende termijncontracten voor mei voor Amerikaanse WTI-olie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10886820/ongekende-olieprijs-daling-meer-dan-een-incident]Ongekende olieprijs daling meer dan een incident[/url]