Agrarische ondernemers met zonnepanelen of windmolens op hun bedrijf hebben in deze periode, en dan met name in de weekenden, soms een negatieve energieprijs. Bij een negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit.
Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en uiteraard helpt, als je zonnepanelen hebt, ook het uitermate zonnige weer van de laatste weken mee. Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, wordt veel minder energie gebruikt dan normaal. In de vorm van elektriciteit, gas, olie of welke andere vorm dan ook. Tegelijkertijd is de productie van zonne-energie veel groter dan normaal door het uitzonderlijk vaste en zeer zonnige weer. Het regent weerrecords, maar ook zonne-energie opbrengstrecords.
Hierdoor was bijvoorbeeld vorig weekeind de elektriciteitsprijs voor een aaneengesloten tijdblok van zes uur of langer negatief. Dit heeft op social media al geleid tot enkele verontwaardigde reacties van agrarische ondernemers, die de wenkbrauwen fronsen dat zij voor het opwekken van groene stroom "geld toe moet betalen".
Eerder dit jaar in februari was de productie van windenergie al uitzonderlijk groot, waardoor de elektriciteitsprijs negatief werd. Dat was enkele maanden terug toen een primeur.
Vanaf 1 januari 2015
Bij negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit. Kleine projecten (projecten met een nominaal vermogen per aansluiting op het elektriciteitsnet van minder dan 500 kW) en projecten waarvan de aanvraag voor 1 december 2015 is ingediend, zijn van deze bepaling uitgesloten. Voor windenergieprojecten ligt de grens op 3 MW per aansluiting op het elektriciteitsnet.
Uitzonderlijke situatie
De nieuwe SDE+- bepaling over de negatieve elektriciteitsprijs betekent niet dat financiering van zonnepanelen onaantrekkelijk is geworden, zegt Hans van Cleef, energie econoom van de ABN Amro. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die we wel hadden verwacht maar niet al zo snel.” De bank gaat er van uit dat de negatieve elektriciteitsprijs een uitzondering blijft, gemeten over het tijdvak waarin een financiering van zonnepanelen loopt van doorgaans 15 jaar. Van Cleef: “Technisch gezien kunnen zonnepanelen wel 25 jaar mee. Het verschijnsel ‘negatieve elektriciteitsprijs’ maakt de financiering van zonnepanelen niet moeilijker."
Negatiever scenario budgetteren
RVO raadt desgevraagd aan te berekenen of een project ook rendabel is als de productie van zonne-en windenergie jaarlijks iets lager uitvalt, waarbij dit wordt aangevuld met een extra jaar subsidie (het zogenaamde 16de jaar). Ook RVO benadrukt dat de negatieve energieprijs in Nederland langer dan 6 uur aaneengesloten, een uitzonderlijke situatie is die zich dit jaar pas voor het eerst heeft voorgedaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10886780/negatieve-elektriciteitsprijs-zit-ondernemers-dwars]Negatieve elektriciteitsprijs zit ondernemers dwars[/url]