Column Harm van der Zanden

Verhoging energiebelasting komt voor uw rekening

12 Februari 2016 - DLV Advies - 1 reactie

In 2013 werd het energieakkoord voor duurzame groei gesloten. Doel is een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar. Ook het aandeel hernieuwbare energieopwekking moet de komende jaren toenemen naar 16 procent in 2023.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft de Eerste Kamer besloten de tarieven voor de energiebelasting aan te passen. Hiermee heeft de overheid twee tegenstrijdige doelen. Het raakt u in de portemonnee, waardoor u gestimuleerd wordt minder te verbruiken. Maar deze afname in verbruik moet gecompenseerd worden met hogere tarieven om het belastinginkomen op peil te houden.

In werkelijkheid resulteert de sluiting van de vijf oudste kolencentrales voor een belastingderving van 189 miljoen euro per jaar. Dit door de herinvoering van de vrijstelling van de kolenbelasting voor elektriciteitsproductie. In het energieakkoord is vastgelegd dat dit wordt gedekt uit een verhoging van de energiebelasting, die dus vooral voor rekening van bedrijven komt. Gezien de omvang en het verbruik van veel agrarische bedrijven zorgt dit voor een structurele kostenverhoging op lange termijn.

1.500

euro

kan bedrijf met 100 koeien besparen met ander energiecontract

Op korte termijn blijft de schade beperkt vanwege de flinke daling van de energieprijzen. De energieprijzen zijn historisch laag nu. Veehouders die de afgelopen jaren niet van energiemaatschappij zijn gewisseld, doen er slim aan om aanbiedingen van andere partijen eens kritisch te vergelijken. Een bedrijf met bijvoorbeeld honderd melkkoeien bespaart op jaarbasis al snel 1.500 euro.

Tegen de verwachting in is de prijs van gas en elektriciteit in 2015 opnieuw gedaald. De olieprijs bereikte onlangs het laagste punt in zeven jaar. Olie is nog altijd een belangrijke indicator voor de prijs van energie. Afhankelijk van het volume is elektriciteit vandaag de dag al te koop voor een piekprijs  van vier cent per kilowattuur, in 2012 was dat nog zes cent en in 2008 zat het tegen de tien cent.

Ondanks de prijsverlaging gaan bedrijven door de belastingverhoging er op lange termijn op achteruit. Een bedrijf moet gemiddeld 32 procent meer belasting op gas betalen. Het agrarisch energieverbruik bestaat voor een groot deel uit aardgasverbruik. Alternatieven voor warmteopwekking worden steeds interessanter. Denk hierbij aan de aanschaf van een biomassaketel, warmtepomp, zonnecollectoren etc. Zeker in combinatie met een subsidieregeling is dat het overwegen waard voor veel veehouders.

Dat het opwekken van eigen energie sterk in de belangstelling staat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksbureau AgriDirect. In 2015 had 14,4 procent van de Nederlandse melkveebedrijven een staldak met zonnepanelen. In 2012 was dit nog slechts 3,3 procent. De transitie naar duurzame energie krijgt steeds meer grip op de energiemarkt.

In de sector is veel dakoppervlak aanwezig en het opwekken van duurzame energie is goed voor het imago van de sector. Bovendien is een agrarisch bedrijf met eigen stroomopwekking minder afhankelijk van de markt. Op lange termijn worden nog meer bedrijven zelfvoorzienend in energieopwekking.

Tip: ga eens voor uzelf na welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot duurzame energie. Wat is de investering in combinatie met subsidies, wat is de terugverdientijd, enzovoort. Zeker in combinatie met de diverse subsidieregeling die nu open zijn of gaan kan het juist nu interessant zijn om te investeren.

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.
Reacties
1 reactie
Paul 12 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10868192/Verhoging-energiebelasting-komt-voor-uw-rekening]Verhoging energiebelasting komt voor uw rekening[/url]
Inderdaad vooral de energiebelasting op gas wordt hoger, op electriciteit valt wel mee. Electrisch rijden is toch de toekomst, dat mag niet te duur worden door hoge energiebelastingen.
nic 15 Februari 2016
Laat ze op kerosine een heffing zetten. Daar zitten de grootverbruikers. En ook op gas in de glastuinbouw, die betalen maar een fractie van wat je als consument moet betalen, zij worden gesubsidieerd over de rug van de consument,
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verder omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden