Van Iperen

Aangeboden door van Iperen

Aardappelen bewaren start met goede samenwerking

27 Oktober 2022

Toen Chloor IPC door de overheid in de ban werd gedaan, was dat voor veel telers wel even schrikken. Ook voor akkerbouwer André Visser uit Biddinghuizen. "Hoe gaan we dat nu weer doen?", was zijn eerste reactie. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en blijkt de bewaring van de aardappelen ook met andere middelen prima te doen. Maar het vraagt wel een heel andere werkwijze: "Chloor IPC was goedkoper en ook makkelijker in gebruik. Nu moet je veel meer nadenken over welk middel je wanneer inzet." André is blij met het advies van akkerbouwadviseur en bewaarspecialist bij Van Iperen, Piet-Jan van der Eijk.

Piet-Jan: "Een goede bewaring begint al in het voortraject. Raskeuze, groeiseizoen, stress en ook de oogstomstandigheden zijn bepalend voor de kiemlust van de aardappelen. Belangrijk is dat er aan het einde van het seizoen een kwaliteitsproduct de schuur in wordt gereden. Dan kun je bij de juiste bewaring later een goed product afleveren. Een minder product wordt in de bewaring nooit beter." André: "We hebben hier te maken met vrij zware grond. Dat zorgt voor een hoge opbrengst en een goede kwaliteit aardappelen, die je ook langer kunt bewaren. De Innovator bijvoorbeeld leveren we pas vanaf juni af zonder dat we gebruik moeten maken van mechanische koeling."

René en André Visser en Piet-Jan van der Eijk.

Nieuwe start in de polder
Familie Visser is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Holland. De boerderij was eigenlijk te klein, waardoor er ook loonwerk werd gedaan. Zoals spuiten, combinen, rooien en persen van strobalen. "Omdat wij als een van de weinigen grote balen konden persen, werden we in die tijd ook in de Flevopolder ingehuurd. Wel tot Emmeloord aan toe. Toen er in Noord-Holland steeds minder ruimte over bleef om te boeren, wist mijn vader daarom wel waar hij graag opnieuw wilde beginnen. En zo hebben we in 2000 deze boerderij in Biddinghuizen gekocht." Op ongeveer 85 hectare worden (consumptie)aardappelen (Agria en Innovator), zaaiuien, wortelen, suikerbieten, graszaad en wintertarwe verbouwd. En ook nu is loonwerk een belangrijk onderdeel van het bedrijf. "Dat is vooral de passie van mijn vader, ik ben echt van de teelt en het liefst op het land."

Langer in kiemrust
Goede bewaring van de aardappelen begint volgens Piet-Jan met de inzet van MH. Het middel, dat gedurende het groeiseizoen wordt gespoten, zorgt ervoor dat de aardappelen in de bewaring langer in kiemrust blijven. "De effectiviteit van het middel is sterk afhankelijk van het weer en het groeistadium van het gewas. Is het gewas eenmaal op z'n retour, dan wordt het middel minder opgenomen. En dan moet je meer middelen inzetten in de bewaring. Het beste moment is als het loof op het moment van spuiten nog drie tot vijf weken vitaal is." André: "Dit jaar is het heel droog en hebben we eerst beregend, dat kan hier gelukkig nog, anders neemt het gewas niets op."

'Fan van dit middel'
André: "In de bewaring gebruiken we 1,4 Sight om daarmee de kiemrust te verlengen. Van dat middel ben ik echt fan. Als je er op tijd mee begint, werkt het perfect. Om het juiste moment te bepalen, heb ik afgelopen seizoen een hoeveelheid aardappelen uit de bewaring naar de kantine gehaald. Op het moment dat ze begonnen te kiemen, was het een kwestie van terugrekenen op basis van het temperatuurverschil tussen kantine en de bewaring. En dat heeft gewerkt. Tot aan het eind van de aflevering bleven de aardappelen in kiemrust en van hoge kwaliteit. Om die reden heeft de afnemer onze voorraad pas als laatste opgehaald."

Goed ventileren
Piet-Jan: "Voor een optimaal effect van 1,4 Sight is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Allereerst moet de bewaring volledig afsluitbaar zijn. Het middel moet 48 uur z'n werk kunnen doen. Van tevoren moet je goed ventileren, zodat het CO2-gehalte zo laag mogelijk is. En de temperatuur moet goed zijn. Ook daarna moet je goed ventileren, omdat het CO2-gehalte anders te hoog wordt." Bij minder rustige rassen kan het gedurende het bewaarseizoen nuttig zijn om de kiemen af te branden. Daarvoor worden twee nieuwe middelen gebruikt: sinaasappelschilconcentraat Argos en muntolie Biox-M. Visser heeft daar echter nog geen gebruik van hoeven maken.

Altijd op de hoogte van ontwikkelingen
Het gassen van de aardappelen heeft André uitbesteed aan Van Iperen. Daarnaast maakt hij samen met Piet-Jan het bemestingsplan en levert Van Iperen de benodigde meststoffen. André: "We hebben voortdurend met veranderingen te maken. Voor een individuele akkerbouwer is het onmogelijk om overal van op de hoogte te blijven. Vooral op het gebied van gewasbescherming zijn de uitdagingen groot. Omdat Van Iperen veel proeven doet, weten zij ook of nieuwe middelen, die op de markt komen, werken en hoe ik ze het beste kan toepassen. Ook vind ik het belangrijk dat zij op bedrijven in heel Nederland komen, waardoor ze zicht hebben op nieuwe ontwikkelingen en ook op de hoogte zijn van de plaag- en ziektedruk. Weet je bijvoorbeeld dat er ergens phytophthora is opgedoken, dan kun je dat op termijn ook hier verwachten. En dan weet ik tijdig wat me te doen staat."

Advies voor uw bewaarstrategie?
Gaan uw aardappelen de bewaring in en wilt u advies? Neem vrijblijvend contact op met één van de bewaarspecialisten van Van Iperen of klik hier voor meer informatie.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden