Van Iperen

Aangeboden door Van Iperen

Hogere opbrengst in aardappelen

24 Januari 2022

Is precisieteelt nu wel of niet rendabel? Veel akkerbouwers twijfelen: waarom zouden we het nu anders moeten doen, terwijl we het altijd zo gedaan hebben. Bij Precisieteelt Plus, een concept van Van Iperen, zijn de resultaten evident: een hogere opbrengst en een uniformere sortering! "Wie een optimaal rendement wil halen, kan deze techniek niet langer links laten liggen."

In een uitgebreid artikel op de website van Precisieteelt Plus laten specialisten Anthon Slootweg, Bram van Oers en Jan Jaap Roseboom aan de hand van de praktijk hun licht schijnen over de resultaten van precisieteelt in consumptie- en pootaardappelen over de afgelopen vijf jaar. Hieronder een korte samenvatting.

"Meer dan 1.500 kiemproeven en ruim 1.800 proefrooiingen, met een totale lengte van meer dan 5 kilometer rug, tonen onomstotelijk aan dat de praktische en logische aanpak van Precisieteelt Plus werkt."

Belang van pootgoed
Volgens de drie specialisten laten akkerbouwers vooral in het voortraject veel liggen. Het gaat dan over de potentie van het perceel, maar ook over de hoeveelheid pootgoed. Veel akkerbouwers lijken onzorgvuldig met hun kostbare uitgangsmateriaal om te gaan. "De meesten kiezen voor een gemiddelde plantafstand, zonder dat ze het pootgoed tellen en wegen. Ze weten dus niet hoeveel poters er in een kilo zitten. Dan is de vraag: klopt de plantafstand die ik wil toepassen wel met de kilo's pootgoed die ik beschikbaar heb?"

Aart Maris, akkerbouwer in Heijningen, weet hoe uit ervaring hoe belangrijk die kennis is: "Het advies van de frietfabriek is over het algemeen vrij ruim, omdat zij grote, lange aardappelen willen hebben. Maar als je met verschillende grondsoorten te maken hebt, dan is hun advies niet bruikbaar. Dan heb je er op zware grond te weinig gepoot en krijg je een te grove aardappel, terwijl de aardappels op de lichtere grond juist ver achterblijven."

Variabel poten
De volgende stap in de systeemaanpak is het nauwkeurig in kaart brengen van de bodempotentie. "Aan de voorkant van de teelt moet je bepalen hoeveel variatie er binnen het perceel aanwezig is en welke variatie in plantafstand je daarom moet toepassen. Daarvoor maken we een bodemkaart. Die maakt inzichtelijk waar sprake is van hoge bodempotentie en waar dat juist lager is."

Akkerbouwer Maris: "Op de zwaardere grond heb ik de afgelopen twee jaar aantoonbaar 25% meer knollen. De groeikracht is daar groot. Door nauwer te planten heb ik veel meer kilo's en is het resultaat veel gelijkmatiger. Je hebt dan meer pootgoed nodig, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door die hogere opbrengst."

Tenslotte biedt het artikel een overzicht van de gemiddelde resultaten van de afgelopen vijf jaar, voor zowel friet- als tafelrassen.

Meer lezen? Klik hier.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden