John Vesseur woont en werkt met zijn gezin in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen). De 107 melkkoeien van deze perfectionistische veehouder produceerden afgelopen mpr-jaar 11.735 liter melk, een mooie prestatie waarover hij zelf overigens bescheiden is. “Zoals veel collega’s zijn we de laatste jaren mooi gestegen. Als je meer liters gaat melken wordt ruwvoer met een constante goede kwaliteit nog veel belangrijker, daar past snijmais heel goed bij.”
Achttien jaar geleden trok John met zijn vrouw Mariëlle vanwege de stadsuitbreiding van Tilburg naar de ruimtelijke Zeeuwse polder. John richt zich op het melkvee, ondertussen spant Mariëlle zich in voor het imago van de sector. Via Klasseboeren, onderdeel van Platform Boerderijeducatie Nederland, ontvangt ze scholieren op de boerderij om ze te laten zien hoe het er aan toe gaat op een boerderij. Ook zoekt ze actief verbinding in de regio met een nieuwe melktap aan de boerderij.
Het bedrijf omvat 40 hectare huiskavel, waar gras, mais en TUNDRA winterveldbonen op geteeld worden. “In 2019 deden we aan derogatie maar dat zal bij één jaar blijven. Ik wil me zo weinig mogelijk beperkingen op laten leggen en de mest is in dit akkerbouwgebied goed gevraagd. Een akkerbouwer uit de buurt teelt jaarlijks de mais die we aanvullend nodig hebben.”
Mais zorgt voor constantheid in het rantsoen
“Mijn doel is om op een zo gezond mogelijke manier, zo veel mogelijk te melken. De koe moet het goed hebben en het rantsoen moet top zijn. Op zich lukt dat met veel gras ook wel, maar omdat we ook beweiden zorgt mais voor de nodige constantheid in het rantsoen. Komend jaar gaan we naar 65-70% mais in het rantsoen. Daar hebben we de maisraskeuze in 2019 al op afgestemd. Met zoveel mais heb je ruim genoeg zetmeel, dus hebben we met LG 31.235 een echt snijmaisras gekozen met een hele goede celwandverteerbaarheid. Ik wil meer dan 1.000 VEM aan het voerhek hebben liggen, daarvoor moet de restplant ook goed verteerbaar zijn. Daarnaast is stevigheid hier erg belangrijk, we hebben te maken met een stevige zeewind. Je moet de mais tenslotte wel goed van het land kunnen halen. ”
Die raskeuze maakt John in overleg met Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij LG in het Zuidwesten van Nederland. “Antoon zit heel diep in de materie en dat heeft voor mij grote meerwaarde. Hij wil ons op ruwvoergebied echt verder helpen en kan zijn brede kennis heel goed vertalen naar de praktijk.” Dat meedenken heeft tevens geresulteerd in de LG MaisService, waarmee Limagrain het wegvallen van Mesurol zo goed als mogelijk wil opvangen. “Vogelschade speelt hier zeker, we hebben echt iets nodig om de mais te beschermen. Hopelijk blijft de schade met Starcover en Force 20CS beperkt.”
Ga in 2020 ook voor het hoogste rendement uit mais: