Weersextremen laten zich de laatste jaren steeds heviger gelden in Nederland. Nu perioden van langdurige droogte en extreem zware neerslag zich steeds vaker doen gelden, is het waterbergend vermogen van de bodem belangrijker dan ooit.
De bodemstructuur is, samen met de hoeveelheid organische stof, bepalend voor het waterbergend vermogen van een bodem. Uit een inventarisatie in 2015 bleek dat bodemverdichting op 45% van alle Nederlandse percelen voorkomt. Dat verstoort de gewasgroei én maakt percelen kwetsbaarder voor weersextremen:
Verdichting opheffen met groenbemesters
Het voorkomen en herstellen van bodemverdichting staat dus volledig terecht volop in de belangstelling. Akkerbouwers werken op vele verschillende vlakken aan de bodemkwaliteit, en een slimme inzet van de juiste groenbemesters is er 1 van.
Groenbemesters leveren organische stof, die de kruimelstructuur verbetert en de waterberging verhoogt. Daarnaast kunnen groenbemesters met een intensieve beworteling bodemverdichting opheffen en de waterinfiltratie verdubbelen. De groenbemesters in een bouwplan met normale bemestingsnorm dragen bij aan 2,8 millimeter (zand) en 5,4 millimeter (klei) extra waterberging in de bouwvoor (bron: CLM Onderzoek en Advies).
Intensief wortelende groenbemesters
Tussen de soorten groenbemesters bestaan grote verschillen in bewortelingsdiepte en –intensiteit, zo is duidelijk te zien in de afbeelding. Bladrammenas is van alle gangbare groenbemesters de beste structuurverbeteraar, met een dikke penwortel die de bouwvoor openbreekt een fijne haarwortels die tot wel 2 meter diep wortelen, het diepst van alle groenbemesters. Facelia wortelt ondiep maar behoorlijk intensief en maakt de bouwvoor luchtig en kruimelig.
De nieuwe groenbemestermengsels LG NEMAREDUX (bij aaltjesproblemen) en LG ORGAMAX combineren de diepe en oppervlakkige beworteling van diverse soorten groenbemesters, voor een optimale doorworteling in de gehele bodem.