BusinessCase

Impact eigen ruwvoer-productie steeds groter

24 Februari 2017

Uit de cijfers van accountants blijkt steevast dat melkveebedrijven die het beste rendement halen, ook qua ruwvoerproductie aan de top draaien. Net als in de stal, komt het in de ruwvoerteelt aan op vakmanschap.


Binnen studiegroepen bestaan verschillen van 15 tot 20% ruwvoeropbrengst binnen dezelfde regio. De impact op de kostprijs per liter melk is groot, en wordt mogelijk nog veel groter, wanneer de gebruiksruimte gekoppeld wordt aan de ruwvoeropbrengst.

Voederwaardeopbrengst leidend
Het gaat om de hoogst mogelijke voederwaardeopbrengst die van elke hectare mais en gras geoogst wordt. Enkele praktische tips om direct toe te passen:

Een slimme maisrassenkeuze
Kies het beste maisras bij het perceel, gewenste oogstdatum en je rantsoen. Binnen de geschikte vroegheidsgroep is de kVEM/ha van het ras kenmerk nummer 1. Meer tips bij de rassenkeuze >>

Slimme mestbenutting
Behandel mest als waardevolle grondstof, weet wat je bemest en werk perceelsgericht of plaatsspecifiek. Bemest op het juiste moment, en naar behoefte.

Slim bouwplan
Bekijk kritisch of je bouwplan slim is ingericht. Continuteelt van mais heeft een negatieve invloed op de organische stof en de ziekte- en onkruiddruk. Wisselteelt met gras (-klaver), of een alternatief voedergewas als voederbieten of veldbonen, is heilzaam voor de grond. Lees meer over wisselteelt >>

Meer tips voor hogere ruwvoeropbrengsten?

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden