Wat zijn je opties op percelen die vanwege de nattigheid nog altijd niet zijn ingezaaid met maïs? We zetten een aantal opties met de te verwachten voederwaarde-opbrengst voor je op een rij.
Na de afgelopen extreem natte winter en lente is er in juni nog volop maïs gezaaid. Maïs kan je in theorie nog tot aan de langste dag (21 juni) zaaien. Als het groeiseizoen daarna meezit kan er nog een redelijke kolf gevormd worden. De energie uit dit zetmeel zal op veel bedrijven hard nodig zijn om het vele gras dat al geoogst is goed te benutten.
Op percelen waar een vanggewasverplichting geldt, is onderzaaien verstandig zodat er in het najaar meer tijd is voor de afrijping. Zaai je maïs nog later, dan is de kans op kolfvorming erg klein. Reken dan op een gewas dat 600 tot 800 VEM/kg ds levert, vanuit de verteerbare celstof, 8 – 12 % suiker en 5 – 7% eiwit.
Alternatieven voor snijmaïs
Besluit je het maïszaad in de zak te houden voor volgend jaar, dan zijn je alternatieven:
Rustgewas
Kies je voor tijdelijk grasland, sorghum of een groenbemester? Geef deze dan op als rustgewas, zodat je de twee jaar hierna geen rustgewas op het perceel meer hoeft te telen.
Meer weten? Kijk op lgseeds.nl of vraag je teeltspecialist om vrijblijvend mee te denken: