Met 120 melkkoeien, vijftig vleesstieren en bijhorend jongvee op 57 hectare grond is een goede ruwvoeropbrengst belangrijk voor de familie Scheepers in Hoeven (Noord-Brabant). Op aanraden van een enthousiaste collega-melkveehouder startten ze in 2019 met de teelt van voederbieten. "Het is een prachtig voer met een heel hoge drogestofopbrengst."
Marien Scheepers boert als bedrijfsopvolger in maatschap met zijn ouders op het familiebedrijf. Naast 3 hectare voederbieten telen zij 37 hectare gras en 17 hectare maïs. "Op de huiskavels passen we volledige weidegang toe. Verder werken we samen met akkerbouwers in de regio, waarbij we grond uitruilen voor maïs en voederbieten en mest plaatsen", licht Marien toe.
Voer van eigen grond
"Met ruim 20.000 liter melk per hectare boeren we vrij intensief, dus proberen we zoveel mogelijk voer van onze grond te halen. We doen niet meer aan derogatie en telen in verhouding meer maïs. En ook de voederbieten leveren jaarlijks een flinke opbrengst met 20 tot ruim 22 ton droge stof per hectare."
Gezondheid grootste plus
Die enorme opbrengstpotentie is voor Marien niet eens het grootste pluspunt. "Ik zie een groot effect op de gezondheid van de dieren. De koeien zijn ontzettend gretig op de smakelijke bieten. De 2 kilo droge stof bieten die we voeren is nagenoeg volledig extra voeropname. Die extra energie krijg je natuurlijk ook weer terug, door gezondere dieren en hogere gehalten in de melk."
Teelt goed verzorgen
In 2019 begon Marien met 2 hectare voederbieten van het ras Rialto. "We kozen er direct voor om de volledige teelt aan onze loonwerker over te laten. Je moet het gewas goed verzorgen en de loonwerker is daar vanuit de suikerbietenteelt goed voor ingericht. Ook investeerden we in een VDW reinig- en snijbak, zodat we de bieten goed kunnen vervoederen zonder al te veel extra werk."
Geprimed zaad
Na drie jaar Rialto-voederbieten zaaide Marien in 2023 het nieuwe ras Foribo. "Een wat drogere biet, met resistenties tegen rhizoctonia en rhizomanie én het zaad was geprimed. Dat laatste sprak me erg aan. Ik zag de Foribo's dit jaar veel egaler opkomen en er vielen veel minder planten weg dan ik gewend was met het niet-voorgekiemde zaad."
Goed bewaren
Half september rooit de loonwerker de eerste voederbieten zodat Marien kan beginnen met voeren. "Vervolgens rooien we ongeveer elke drie weken een voorraadje. Wordt er echt winter voorspeld, dan rooien we het restant volledig om vorstschade te voorkomen. Voor de bewaring kan ik collega's een Toptex vliesdoek aanraden. De bieten drogen daar mooi onder op en kunnen wel blijven ademen, de kwaliteit blijft dan echt veel beter."