Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Van de €3 miljard uit het duurzaamheidsfonds van Rabobank voor de landbouw is 80% van de aanvragen bestemd voor grondaankopen. De bank is naar eigen zeggen 'best wel druk' met het verstrekken van financieringen voor landbouwgrond, ondanks de aanhoudende onzekerheid in de sector. 'Grond blijft onverminderd populair.'
Dit zei Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank, vanmiddag tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten op het hoofdkantoor van de bank in Utrecht. Datema werd hierbij geflankeerd door de sectormanagers van de bank.
'Tevreden over transitiefonds'
Duurzaamheid is geen bottleneck voor de agrarische sector, signaleert Datema. "Er zijn maar weinig boeren in Nederland die hier niet mee bezig zijn, hoewel de één sneller gaat dan de ander." In 2023 stelde Rabobank €3 miljard beschikbaar om de verduurzaming in de landbouwsector te versnellen. Het gros van dit geld wordt tegen gunstigere financieringsvoorwaarden uitgeleend voor grondaankopen. Volgens Datema gaat het om 80% van de aanvragen, de rest is voor andere innovatietoepassingen op het boerenerf of voor agroforestry.
Dat het merendeel van het geld de grondmarkt wordt ingepompt, is volgens Datema niet erg. "We zijn tevreden over de voortgang van het fonds." Of het fonds bijdraagt aan de steeds hoger wordende grondprijzen, kan Datema niet zeggen. "Misschien heeft het impact, maar we beoordelen de aanvragen die we vanuit het fonds financieren niet anders dan bij reguliere financiering." Wel ontvangen boeren rente- en aflossingsvoordelen als ze voor het fonds in aanmerking komen.
Grond biedt voordelen
Sectormanager Marijn Dekkers snapt wel dat veel melkveehouders vandaag de dag investeren in grond. "Grond is waardevast en biedt daarnaast voordelen in de bedrijfsvoering voor voederwinning en mestafzet." Daarmee doelt hij op de extensivering die gaande is in de melkveehouderij. Waar de GVE-norm komt te liggen, is nog onbekend. Wel kunnen we er volgens Dekkers van uitgaan dat melkveehouders zullen moeten extensiveren en dat kan gerealiseerd worden met grondaankopen. Dekkers merkt op dat de wens tot extensivering niet van de bank afkomstig is, maar voortkomt uit het landbouwakkoord en ook is opgenomen in het coalitieakkoord van het huidige kabinet. "Wij signaleren enkel waar de politiek naartoe wil en stemmen ons beleid daarop af," aldus Dekkers.