Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Trump weet de oliemarkt weer in beweging te krijgen, echter niet de kant op die hij de Amerikaanse kiezer heeft beloofd. Een importheffing van 25% procent voor landen die olie kopen in Venezuela en daarmee het vooruitzicht dat er minder Venezolaanse olie de markt op komt, stuwt de olieprijs op.
Trump wil landen die olie of gas van Venezuela kopen straffen met een importtarief van 25%, bovenop bestaande (extra) heffingen. Volgens de officiële lezing vanwege Venezolaanse immigranten in de VS. Trump beweert onder meer dat het Zuid-Amerikaanse land criminelen naar de VS stuurt.
Volgende week woensdag (2 april) zouden de importheffingen voor landen die olie uit Venezuela importeren al moeten ingaan. De markt kijkt ook met aandacht naar wat er dan gaat gebeuren met andere door Trump aangekondigde (tegen)heffingen. Er bestaat de vrees dat een handelsoorlog de groei van de economie van de VS gaat vertragen, wat weer een drukkend effect zou hebben op de olieprijzen.
De laatste dagen klimt de olieprijs op. Woensdag 19 maart sloot Brent-olie op $70,78 per vat, op het moment van schrijven (woensdagmiddag 26 maart) staat $74,12 op het bord. Een toename van 4,7% en de hoogste prijs in ruim vier weken.
{{dataviewSnapshot(41_1743002434)}}
De VS zelf is ook geen onbeduidende importeur van Venezolaanse ruwe olie. Volgens gegevens van het Amerikaans Energieagentschap (EIA) werden er in 2024 door de VS 84,8 miljoen (84.794.000) vaten ruwe olie uit het Zuid-Amerikaanse land geïmporteerd. Een toename van 75,7% vergeleken met de 48,3 miljoen vaten in 2023. Het land is onderhevig aan sancties (door Biden in 2023 verlicht, maar in april 2024 weer ingevoerd), maar het Amerikaanse Chevron is hiervan ontheven en mag van de VS olie oppompen in het OPEC-land om zo schulden te vereffenen. Trump heeft de toestemming onlangs nog verlengd tot 27 mei. Volgens Reuters groeide de olie-export van Venezuela vorig jaar in totaal met 10,5% en kan dat grotendeels toegeschreven worden aan Chevron.
Het uitstel voor Chevron, dempt de prijsstijging. Andere factoren die bearish werken op de olieprijs, zijn de geplande verhoging van de olieproductie van OPEC+-landen per april en de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne, waarmee er zicht op is dat Russische olie zich makkelijker laat verhandelen. Aan de vraagkant hebben de zorgen over de Chinese en Amerikaanse economie een temperend effect op de olieprijs.
Indirect gericht op China?
Na de VS is China de grootste importeur van Venezolaanse olie. Analisten denken dan ook dat deze maatregel weleens indirect bedoeld kan zijn om China te raken. Zoals Trump het heeft gezegd, komen de nieuwe handelstarieven bovenop de eerder ingevoerde en aangekondigde heffingen. Dit zou voor China voor aluminium en staal het volgende rekensommetje opleveren: 20% (het algemene tarief) + 25% (voor aluminium en staal) + 25% (voor landen die olie en/of gas van Venezuela kopen) = 70%. Trump legde eerder strengere sancties op aan Iran en lijkt de verkiezingsbelofte van goedkope olie niet meer zo belangrijk te vinden.