Pexels

Aangeboden door Interpolis

3 tips voor een veilige werkomgeving

Dinsdag 13:30 uur

Een fijne en veilige werkomgeving; hoe creëer je die precies? Hoe bescherm je je personeel goed? Van het belang van regelmatig onderhoud tot aan duidelijke veiligheidsvoorschriften, wij zetten belangrijke aspecten op een rij. Met deze tips en inzichten realiseer je een veilige en gezonde werkomgeving voor je personeel.

1. Laat tijdig onderhoud doen
Een van de belangrijkste onderdelen van het waarborgen van een veilige werkomgeving is het tijdig uitvoeren van onderhoud. Regelmatig onderhoud aan bijvoorbeeld installaties en apparatuur verkleint de kans op gevaarlijke situaties, die je natuurlijk wilt voorkomen. Je hebt vast wel eens gehoord van branden, elektrische stortingen of andere ongelukken bij werkplaatsen. Door de apparaten en systemen regelmatig te checken of te vervangen, zorg je ervoor dat deze in goede staat blijven én worden gebreken tijdig ontdekt. Alleen al het vervangen van oude bedrading of beschadigde apparatuur kan een groter probleem voorkomen.

Heb je veel elektrische apparatuur? Een stap in de goede richting is dan het laten uitvoeren van een elektrakeuring. Naast het voorkomen van potentiële brandgevaarlijke situaties, helpt dit ook bij het opsporen van gebreken aan elektrische installaties. Het kan zelfs van invloed zijn op je verzekeringspolis. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een elektrakeuring te laten uitvoeren, maar het wel als eis gesteld worden door de verzekeraar.

2. Maak duidelijke veiligheidsvoorschriften en zorg dat ze opgevolgd worden
Een andere belangrijke stap bij het verbeteren van de werkomgeving is het opstellen van duidelijke regels en veiligheidsvoorschriften. Deze voorschriften kunnen uit meerdere onderdelen bestaan en je kunt per werkomgeving bepalen wat je passend vindt. Een aantal voorbeelden zijn het dragen van beschermende kleding, zoals helmen, handschoenen en veiligheidsschoenen. Maar ook specifieke richtlijnen voor de werkprocessen en het gebruik van apparatuur. Doordat je je werknemers goed instrueert over de juiste procedures van machines, het gebruik van gevaarlijke stoffen en aandacht schenkt aan brandveiligheid, zorg je ervoor dat de kans op ongelukken aanzienlijk verkleint.

Letselschade wil je voorkomen. Naast goed onderhoud en regelmatige keuring van je apparatuur en loodsen, is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren wanneer iemand voor jou aan het werk is, dan dekt de AVB de schade.

3. Gezondheid gaat voorop
Naast veiligheid is een gezonde werkomgeving ook belangrijk voor werknemers. Als je je bedenkt dat je personeel acht à negen uur per dag aanwezig is, kun je je voorstellen dat de gezondheid van de omgeving invloed heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid van je werknemers. Wat je kunt doen? Zorg voor genoeg daglicht in de werkruimtes, zoals stallen en magazijnen. Licht heeft namelijk een positief effect op het welzijn en uit zich in een betere gemoedsstemming en hogere productiviteit.

Bij het verrichten van fysiek zwaar werk zijn hulpmiddelen zoals tilliften, tractoren met verstelbare stoelen en werkondersteunende apparatuur enorm nuttig om de lichamelijke gezondheid te beschermen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden