De uitspraak van die de Raad van State medio december deed over de Amercentrale en Rendac, heeft de landbouw zo mogelijk nog desperater gemaakt over de stikstofwetgeving dan ze al was. 's Lands hoogste rechtscollege veegde met die uitspraak ook alle 'positieve weigeringen' voor NB-wetvergunningen van tafel, plus veel ongebruikte emissieruimte. En wat het verder betekent voor de vergunningverlening is nog niet helder.
Kortom, wellicht werden alleen de aanhangers van de chaostheorie er blij van, en fervente stikstofhaters rond MOB en consorten.
Zoet houdt moed
Toch ís er nog minstens één politicus die er de moed inhoudt. De eer daarvoor gaat naar Gelders BBB-gedeputeerde Harold Zoet. Die vertelde op de nieuwjaarsreceptie van de provincie dat deze 'zeker nog vergunningen zal afgeven'. Of dit overmoed is die vaker ten toon wordt gespreid bij het begin van het nieuwe jaar, zal de tijd leren. Duidelijk is wel dat Zoet voor de realisatie van zijn voornemens veel verwacht van minister van Landbouw Femke Wiersma (ook BBB) en van een aanpassing van de rekenkundige ondergrens voor stikstof. "Met de verhoging van de 0,05 mol-norm naar 1 mol N/ha zou je veel PAS-melders kunnen helpen, maar dat vraagt een wetswijziging; dat moet bij het ministerie van LVVN vandaan komen", zo citeert LTO Noord hem.
Iedereen studeert
Probleem is wel dat minister Wiersma dan in het nieuwe jaar wel verder uit haar stoel moet komen dan ze tot nog toe heeft gedaan. Zoet is tot nog toe wel een witte raaf met zijn optimisme. De andere provincies, hun belangenclub het IPO en ook het ministerie van LVVN komen tot nog toe niet veel verder dan te zeggen dat ze de gewraakte uitspraak van de Raad van State aandachtig bestuderen. Dat doen ook diverse organisaties en belangenverenigingen buiten de landbouw, zoals in de bouw en de luchtvaart, want voor deze sectoren dreigt het Amer-, en Rendac-oordeel even desastreus uit te pakken.
Energiedrankje
Voor actiegroep MOB en vrienden werkt de uitspraak evenwel juist als een energiedrankje. Op de website van MOB wordt met name de Nederlandse luchthavens de wacht aangezegd in diverse berichten. Ze moeten halveren of nog erger, zo meent de organisatie. De stikstofregels dreigen onderhand een groot deel van de economie te verstikken, en dat natuurlijk al lang voor de beruchte decemberuitspraak.
Politiek moet oplossen
Het neemt niet weg dat – moeilijk of niet – er wel een oplossing moet komen voor de stagnerende vergunningverlening. Dat een combinatie van falende wetgeving en gebrekkig inzicht in gevolgen van rechtsinterpretaties en -toepassingen Nederland een juridisch stikstofinfarct bezorgt, is één ding, maar dat de politiek vervolgens niet zou kunnen zorgen voor een werkbare oplossing is iets heel anders. Daar is de politiek juist bij uitstek voor: vastgelopen zaken vlot trekken en de samenleving normaal te laten functioneren.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle regels over boord moeten of mogen. Die regels zijn voor de goede orde, evenwichtigheid en eerlijkheid, niet om extreme groepen een greep naar de macht te gunnen. Het valt te hopen dat de politiek hierin dus haar verantwoordelijkheid neemt.
Werk aan Kringloopwinkel
Voor de agrarische sector is het mede om bovengenoemde redenen van belang om de eigen zaken wel goed voor elkaar te hebben en het eigen handelen goed te verantwoorden. Bij dat punt aangekomen, is het voor de melkveehouderij van belang om een instrument als de Kringloopwijzer nog eens goed na te kijken, zoals een groep Wageningse onderzoekers vorig jaar deed. Zij stelden vast dat dit instrument op veel ijkpunten is geverifieerd en gevalideerd, maar niet bijzonder goed als het gaat om de emissies. Ze presenteerden hun bevindingen ook. Daar is dus nog even werk aan de winkel.