De vele uitbraken van vogelgriep (H5N1) in Californië hebben grote invloed op de melkproductie. In november viel de productie in de staat bijna 10% lager uit dan een jaar eerder. Door de daling in de grootste melkveestaat van de Verenigde Staten is ook in de gehele melkproductie in het land sprake van een trendbreuk.
Met ruim 7.790.900 ton was de melkaanvoer in de 24 grootste melkveestaten vorige maand zo'n 1% lager dan in november een jaar geleden, toen de melkaanvoer op 7.852.140 ton uitkwam. Ook het vijfjarig gemiddelde van 7.852.950 ton werd vorige maand niet geëvenaard. Sterker nog, de melkaanvoer was de laagste sinds november 2019. In de jaren daarna deed november het telkens beter dan dit jaar.
Noodtoestand
De daling moet gezocht worden aan de Amerikaanse westkust. In Californië grijpt vogelgriep op melkveebedrijven hard om zich heen. In augustus werd het virus voor het eerst gedetecteerd en inmiddels zijn 650 bedrijven getroffen. Dat is meer dan de helft van het aantal melkveebedrijven in deze staat die in totaal 1,7 miljoen koeien telt. Gemiddeld genomen telt een bedrijf ruim 1.700 koeien. Met 1,34 miljoen ton lag de aanvoer vorige maand liefst 9,2% onder het niveau van vorig jaar. In september was de Californische melkaanvoer nog gelijk aan die van dezelfde maand in 2023. In oktober was al een (lichtere) achteruitgang te zien.
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA claimt nog altijd grip te hebben op hoe het virus zich verspreidt, maar epidemiologen twijfelen hier sterk aan. Deze week heeft Gavin Newsom, gouverneur van Californië, de noodtoestand uitgeroepen. Hierdoor heeft de overheid meer middelen om het virus sneller onder controle te krijgen.