De wolf verliest zijn huidige bescherming. Het Permanent Comité van het Verdrag van Bern heeft vanochtend besloten dat de wolf internationaal minder strikt beschermd hoeft te worden. Het voorstel werd gedaan door de Europese Unie, nadat de EU-lidstaten hier in september mee hadden ingestemd.
Er was een tweederdemeerderheid nodig om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Het initiatief kwam in november 2022 van de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP. Nadat een wolf de pony van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen had gedood leek een en ander in een stroomversnelling te komen.
In een persverklaring stelt Ruissen: "Het is noodzakelijk dat er zo snel mogelijk meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf. Door de alsmaar groeiende wolvenpopulatie zien we de aanvallen op vee toenemen, en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt. Het is de hoogste tijd om in te grijpen."
'Eindelijk goed nieuws voor schapen, kalveren en pony's en veehouders'
Ruissen is tevreden: "Eindelijk goed nieuws voor schapen, kalveren en pony's en hun veehouders. Den Haag en de provincies kunnen zich straks niet langer meer verschuilen achter Brussel. Nu internationaal overeengekomen is de strikte bescherming van de wolf los te laten, is het gewoon klip en klaar dat wolven, zeker wolven die voor problemen zorgen, bejaagd mogen gaan worden." Het wordt volgens hem eenvoudiger om de wolvenstand te beheren. "Er zijn nu kinderen die niet meer op de fiets naar school komen vanwege wolven. We mogen niet werkeloos toekijken hoe dit steeds verder uit de hand loopt."
Het Verdrag van Bern zal nu op dit punt worden aangepast. Daarna kan de EU-wetgeving worden aangepast. Tot die tijd kan gebruik gemaakt worden van ontheffingen op grond van artikel 16 van de habitatrichtlijn om probleemwolven aan te pakken, aldus Ruissen. Volgens hem is Nederland daarmee 'veel te voorzichtig en onnodig bang voor juridische consequenties'.
'Verlagen beschermde status contraproductief'
Niet iedereen is blij met een lagere bescherming van de wolf. Leden van de Partij voor de Dieren en gelijksoortige buitenlandse partijen stellen in een open brief aan de Bern Conventie dat het voorstel om de strikt beschermde status te schrappen 'niet gebaseerd is op goede wetenschap, maar puur op politieke redenen'. "De terugkomst van de wolf is goed nieuws. Waar de wolf opduikt, bloeit de natuur op. De aanwezigheid van wolven heeft positieve effecten op het landschap en op andere diersoorten als vogels, bevers, vissen en vlinders."
In Europa is er sinds 2022 geen stijging van het aantal landbouwschades door wolven, stellen de partijen. "In Nederland, waar weliswaar sprake is van een stijging, blijkt dat boeren in bijna alle gevallen onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen, zoals het plaatsen van wolfwerende rasters en het 's nachts ophokken van gehouden dieren." Volgens de briefschrijvers werkt het verlagen van de beschermde status zelfs contraproductief. "Juist door wolvenroedels in het nauw te drijven en te verstoren, wordt hun gedrag problematisch. Een wolvenjong dat niet leert jagen omdat zijn ouders worden afgeschoten, zal sneller op zoek gaan naar een makkelijke prooi, zoals een onbeschermd schaap in de wei."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10911225/wolf-verliest-strikt-beschermde-status]Wolf verliest strikt beschermde status[/url]
en wat denken we dan weer van de reactie, dat wij als "boeren" natuurlijk in ieder geval weer zelf schuldig zijn aan dood en verderf in onze veestapels............. want wij hebben onze omheining en opstallen voor de nachten weer eens niet voor elkaar..................................................... tuurlijk ☻☻ wij zij gewoon weer zelf de zwarte piet !
rollade schreef:niet te veel zeggen, maar de wolf laat zich echt wel eens zien. Nog meer weten????en wat denken we dan weer van de reactie, dat wij als "boeren" natuurlijk in ieder geval weer zelf schuldig zijn aan dood en verderf in onze veestapels............. want wij hebben onze omheining en opstallen voor de nachten weer eens niet voor elkaar..................................................... tuurlijk ☻☻ wij zij gewoon weer zelf de zwarte piet !