BayWa

Achtergrond Agribusiness

Herstructureerder neemt roer over bij Baywa

Maandag 13:00 uur - Klaas van der Horst - 2 reacties

Bij het noodlijdende Duitse agro-, bouw- en energieconglomeraat Baywa komt het stuur in handen te liggen van Chief Restructurering Officer (CRO) Michael Baur. Hij heeft de opdracht gekregen om de onderneming kleiner en gezonder te maken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft de onderneming eind vorige week bekendgemaakt. Baur is afkomstig van adviesorganisatie Alix Partners en geldt als een zwaargewicht voor moeilijker interimklussen. Als CRO neemt hij zowel de taken van CEO als CFO (financiële topman) op zich.
Met zijn aantreden is bekendgemaakt dat Marcus Pollinger per 31 oktober opstapt als CEO. Financiële topman Andreas Helber blijft nog tot eind maart 2025, maar moet dan na veertien jaar ook weg. Het voorzitterschap van de raad van commissarissen blijft ondertussen nog stevig in handen van Gregor Scheller.

Baywa r.e. ooit groeibriljant
De verwachting is dat tijdelijke sterke man Michael Baur nu voortvarend aan de slag gaat met de herstructurering van het bedrijf en dan met voorrang bij Baywa r.e. Dit bedrijfsonderdeel was ooit de groeibriljant van de onderneming, maar is nu - dankzij verkeerde investeringen en ongecontroleerde projecten - het zieke deel De kans bestaat dat de hele divisie de deur uitgaat. Een aantal onderdelen is al verkocht of staat op de nominatie om te worden afgestoten.

Bij de bouw- en agrodivisies lijkt de behoefte om te snijden minder aanwezig. Databedrijf Farm Facts is echter al wel verkocht aan het Luxemburgse Eurofins, dat in Nederland bekend is van onder meer de bodemmonsters. Naast Cefetra behoort in Nederland ook fruitbedrijf TFC Holland tot de agrodivisie van Baywa.

Crediteuren op afstand en extra geld
Baur heeft niet alleen een sterk mandaat gekregen om het concern te herstructureren en weer gezond te maken, er zijn ook voorwaarden geschapen zodat hij zijn werk beter kan doen. Zo is met de ruim driehonderd crediteuren afgesproken dat geen van hen voorlopig aanspraak kan maken op terugbetalingen, maar dat voorlopig voor iedereen een soort time-out geldt. Deze afspraak kwam er niet zonder slag of stoot, maar 95% zag in dat dit toch de minst slechte optie zou zijn. Baur krijgt daarnaast tot het einde van het jaar de beschikking over een extra noodkrediet van €500 miljoen, bovenop de €547 miljoen die in augustus al was toegezegd. 

Hoge adviesrekening
Gemopper is er wel over de kosten die Baur en zijn assistenten in rekening brengen voor hun reddingswerk. Naar verluidt zou dat zo'n €1 miljoen per dag kosten. Het verwijt van lijkenpikkerij is dan snel gemaakt, maar veel te kiezen heeft Baywa waarschijnlijk ook niet. De schuldenburg is volgens de berichten al groter dan €5 miljard en groeit zonder hard ingrijpen alleen maar verder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden