Shutterstock

Nieuws melk

Wit-Rusland zoekt export via online beurs

Gisteren 11:45 uur - Klaas van der Horst

Wit-Rusland (Belarus) verkoopt agrarische producten, zoals zuivel via een online-beurs naar diverse landen in de wereld, waaronder Mongolië en Jordanië. Dit melden media uit het Oost-Europese land. Export van voeding naar de wereldmarkt is niet verboden, maar Rusland en bondgenoot Belarus kunnen sinds de Russische invasie in Oekraïne wel moeilijker exporteren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belarus heeft mede daarom dus een online platform opgezet onder de naam BUCE (Belarus Universal Commodity Exchange). In mei van dit jaar werden de eerste zaken op zuivelgebied gedaan met een klant uit Mongolië. Sindsdien heeft de handel zich verder ontwikkeld en worden ook zuivelproducten verkocht in het Midden-Oosten. 

De handel beperkt zich overigens niet tot zuivel of andere voedingsmiddelen. Belarus is ook een belangrijke exporteur van hout in allerlei verschijningsvormen en landbouwmachines. BUCE is vertegenwoordigd in diverse Europese landen en wordt ook gepromoot via de ambassades van het land.

Tot de Russische invasie in Oekraïne in 2021 was Belarus een opkomende exporteur van allerlei zuivelproducten naar de wereldmarkt. Sindsdien is de export weer grotendeels beperkt geraakt tot buurland Rusland, maar de handelsrelatie daarmee verloopt bij tijden moeizaam.

Het Wit-Russische product is overigens niet overal op de wereldmarkt breed geaccepteerd, vanwege de soms afwijkende standaarden. Maar voor diverse landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten is het wel degelijk een interessant alternatief voor vaak duurder Westers product.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden