Shutterstock

Analyse Olie

Iraanse olieraffinaderijen geen doelwit voor Israël

Gisteren 08:00 uur - Linda van Eekeres

De olieprijs heeft afgelopen week opnieuw de weg naar beneden ingezet. Dat is te danken aan nieuwe, lagere prognoses over de wereldwijde vraag naar olie en een soort van toezegging van Israël om de Iraanse olieraffinaderijen met rust te laten bij een vergeldingsaanval op het land.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een week geleden (10 oktober) deed ruwe Brent-olie €79,40 per vat. Op moment van schrijven (16 oktober middag) was dat €74,18, een afname van 6,6%. Vergeleken met de meest recente piek op 5 april, toen een vat Brent €91,17 kostte, heeft de prijs bijna een vijfde moeten inleveren.

Zowel het Internationaal Energie Agentschap (IEA) als oliekartel OPEC brachten deze week prognoses naar buiten. IEA voorspelt in zijn nieuwe oliemarktrapport van oktober dat er in het nieuwe jaar een groot overschot zal zijn aan olie, mits er geen grote productieverstoringen zullen zijn. De wereldwijde groei van de vraag wordt voor dit jaar met 40.000 vaten per dag bijgesteld naar 860.000 vaten per dag. Vooral de tegenvallende vraag van China naar olie is hier debet aan. In augustus zakte de vraag daar voor de vierde maand op rij. Ondertussen neemt de olieproductie in Noord- en Zuid-Amerika flink toe, waarbij de VS de boventoon voert.

Ook de OPEC stelt in zijn jongste maandelijkse rapport de olievraag voor 2024 naar beneden bij, met 106.000 vaten per dag ten opzichte van vorige maand naar 1,9 miljoen vaten per dag (jaar-op-jaar). De groei van de vraag in 2025 is ook naar beneden bijgesteld, met 102.000 vaten per dag. Daarmee is de groei die OPEC voor volgend jaar voorspelt 1,6 miljoen vaten per dag (jaar-op-jaar), dat is een groei van 1,58%.

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten
De angst dat Israël het land de oliefaciliteiten in het vizier had, zorgde er de laatste weken voor dat de olieprijs opklom. Sinds de vergeldingsactie 30 september van Iran op Israël voor aanvallen op de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah in Libanon is het wachten op een tegenreactie. 

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft volgens de Washington Post nu tegen Joe Biden gezegd eerder Iraanse militaire doelen aan te vallen dan olieraffinaderijen of nucleaire installaties. Dat zorgt voor een zucht van verlichting door de oliemarkt, al blijven de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten de prijs over het algemeen wel stutten.

Dieselprijs
De dieselprijs blijft met €123,25 per 100 liter gelijk aan die van een week geleden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden