Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs schommelt rond het niveau van 40 euro

Gisteren 08:00 uur - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week door de onrust in het Midden-Oosten wederom tot boven de €40 per megawattuur gestegen. Dit was ook op de elektriciteitsmarkt te merken. De prijs op de stroommarkt is door de stijging inmiddels aanzienlijk minder stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van gas heeft vergeleken met vorige week een kleine stap naar boven gezet. Dinsdag 8 oktober werd gas voor €38,92 per megawattuur verhandeld. Op maandag 14 oktober steeg de prijs weer tot €40,15.

Op de gasmarkt ligt de meeste nadruk nog altijd op de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Daarbij wordt met name de situatie in de nabij Israël gelegen Rode Zee in de gaten gehouden. LNG-schepen uit Qatar moeten namelijk door deze zee varen om Europa te bereiken. Vorig jaar was varen door de Rode Zee al behoorlijk risicovol. Houthi-rebellen vielen als protest tegen de acties van Israël tegen Gaza willekeurig vrachtschepen aan.

Sinds de acties van Israël tegen Libanon zijn de raketaanvallen van de Houthi-rebellen tegen schepen in het gebied weer toegenomen. Mocht de situatie in de Rode Zee flink verslechteren, dan moeten schepen omvaren via Kaap de Goede Hoop. Dit kost tien tot vijftien dagen extra, waardoor Europa een aanzienlijke meerprijs voor Qatarees LNG zou moeten betalen. Overigens is dit niet het enige risico voor Qatarees gas. Ook een laag waterniveau in het Suezkanaal bemoeilijkt de toelevering van Europa. Daardoor is het mogelijk dat het maximale aantal schepen dat door het kanaal mag varen naar beneden wordt bijgesteld.

LNG-prijs blijft stabiel
Ondertussen blijft de Aziatische prijs voor LNG redelijk gelijk. Op dinsdag 8 oktober werd LNG in Azië voor $13,10 per MMBtu verhandeld. Vrijdag 11 oktober daalde de prijs met 2 cent, tot $13,08. Deze zomer steeg de Aziatische LNG-prijs fors, omdat de gasvraag voor het opwekken van elektriciteit sterk toenam. Verschillende hittegolven zorgden er namelijk voor dat de elektriciteitsvraag voor airco's aanzienlijk steeg. Inmiddels is het lang niet meer zo koud, maar begint de Aziatische markt naar de winter te kijken. Of de prijs de komende maanden daalt, is daarbij wederom vooral afhankelijk van de temperatuur. Mocht het flink koud worden, dan is niet uit te sluiten dat het huidige prijsniveau nog wel even standhoudt. Vooral als het tegelijk ook in Europa kouder wordt dan normaal, dan zou er wel eens flinke competitie tussen de continenten kunnen ontstaan.

Elektriciteit behoorlijk dynamisch
De elektriciteitsprijs was deze week behoorlijk dynamisch. Maandag 14 oktober bereikte de elektriciteitsprijs de hoogste prijs in twee maanden tijd, bij een stand van €117,05 per megawattuur. De dag ervoor was de prijs van stroom het laagst in ruim een maand. Die dag was de elektriciteitsprijs slechts €32,94.

Een belangrijke factor voor de toegenomen volatiliteit op de elektriciteitsmarkt is de hogere gasprijs. Door de hogere gasprijs wordt de prijs van elektriciteit vrijwel constant omhoog getrokken. Gas blijft namelijk een van de meest gebruikte bronnen om elektriciteit op te wekken. Grofweg een derde van alle elektriciteit in Nederland wordt opgewekt uit gas.

Vooral wanneer er weinig elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt is het effect van de hoge gasprijs te merken. Op de momenten dat er veel gas nodig is om in de elektriciteitsvraag te voorzien, zien we nu de gasprijs hoger noteert stevigere pieken. Door de aanzienlijke daling op de gasmarkt waren er na begin januari geen pieken meer van boven de €100. Sinds augustus steeg de gasprijs meermaals tot boven dat niveau.  

Dat was overigens precies het verhaal van deze week. Het aandeel uit zonne- en windenergie lag deze week duidelijk onder de helft. Slechts 47,4% van alle elektriciteit werd uit de twee bronnen opgewekt en was vrijwel kosteloos. In totaal werd 17,4% van alle elektriciteit door zonnecollectoren opgewekt. Het percentage aan windenergie kwam uit op 29,9%. In de zomer werd in de regel meer dan de helft van alle energie uit de hernieuwbare bronnen opgewekt, en soms werd maar liefst 60% uit de twee hernieuwbare bronnen opgewekt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden