Shutterstock

Achtergrond Voer

Zijn de brokstukken binnen Nevedi nog te lijmen?

Eergisteren 15:30 uur - Wouter Baan

ForFarmers en Agrifirm hebben per 2025 hun lidmaatschap bij Nevedi ingetrokken, onthulde vakblad De Molenaar afgelopen vrijdag iets wat al langer in de voersector rondzong. Met het vertrek van de twee voerreuzen dreigt de brancheorganisatie van de voersector vleugellam te raken in tijden waarin samenhang misschien wel belangrijker is dan ooit. Zijn de brokstukken nog te lijmen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Helemaal uit het lood geslagen was Nevedi-directeur Henk Flipsen niet, hoewel hij de opzegging van ForFarmers totaal niet zag aankomen. Van Agrifirm was al langer bekend dat zij kritisch zijn ten aanzien van de kosten en baten die het lidmaatschap met zich meebrengt, zo laat hij desgevraagd weten. Dit brengt ons direct bij de vraag hoe hoog die kosten eigenlijk zijn. Daarover laat Flipsen niets los. Wel zegt hij dat dit is gebaseerd op de omzet van individuele voerbedrijven. Dat maakt deze opzeggingen des te gevoeliger. ForFarmers en Agrifirm behoren, samen met De Heus, immers tot de veruit grootste bedrijven in ons land en leveren dus de hoogste bijdragen in de contributie. De begroting voor 2025 was volgens Flipsen al klaar, maar hij kan opnieuw aan de bak. 

De opzeggingen zijn ook moreel gezien een klap in het gezicht. De brancheorganisatie kent een dekking van 95% van de voerbedrijven. De afgelopen jaren kwamen opzeggingen praktisch niet voor; alleen wanneer leden door andere leden werden overgenomen. 

Kritisch op de kosten
Dat juist Agrifirm en ForFarmers hun lidmaatschap hebben opgezegd, is van een afstandje bekeken niet helemaal vreemd. Beide bedrijven schreven in 2023 (beperkte) rode cijfers. Zowel Agrifirm als ForFarmers moesten recent reorganiseren, of zitten hier nog middenin. Een logisch gevolg is dat dan ook de Nevedi-kosten kritisch worden bekeken. Het beursgenoteerde ForFarmers voelt waarschijnlijk ook de hete adem van beleggers - en wellicht ook NGO's - in de nek om hoge duurzaamheidsstandaarden neer te zetten. Dit argument wordt door het veevoerconcern in elk geval nadrukkelijk aangedragen als primaire reden van de opzegging. Woordvoerder Ilse Nijhof-Duivelshof zegt dat ForFarmers sneller wil verduurzamen dan het collectief binnen Nevedi dat wil. "De inzet van Nevedi is voor ons niet effectief genoeg."

De inzet van Nevedi is voor ons niet effectief genoeg

woordvoering ForFarmers

Volgens Flipsen komt het binnen Nevedi inderdaad soms aan op compromissen, zoals dat inherent is aan verenigingen. "Individuele leden hebben soms een eigen agenda die op hoofdlijnen overigens wel vaak hetzelfde is binnen het collectief." Waar de discussies precies op vastlopen, wil hij niet zeggen. Wel erkent hij dat processen binnen een ledenvereniging vaak tijd vergen, doordat bepaalde processtappen nu eenmaal gevolgd moeten worden. Of de vertrekkende bedrijven een punt hebben? "Ze maken in elk geval een duidelijk statement. Als brancheorganisatie met bijna volledige dekking staan we in de toekomst echter sterker dan dat bedrijven dit individueel gaan aanvliegen." Overigens denkt hij niet dat de opzeggingen leiden tot een kettingreactie. 

Bestaansrecht
Ook zonder ForFarmers en Agrifirm heeft Nevedi volgens Flipsen bestaansrecht. Niettemin houdt hij de deur voor de vertrekkende bedrijven wagenwijd open. De opzegging van ForFarmers is definitief, zo geeft Niehof aan. Ze spreekt van een zakelijk, weloverwogen en onomkeerbaar besluit. Agrifirm houdt de deur nog op een kier. Dit zit hem vooral in de contributie die substantieel omlaag moet. De tijd dringt, want in dat geval moet de voercoöperatie voor eind december het besluit formeel terugdraaien. Hoe dan ook moet Nevedi scherpe keuzes gaan maken, erkent Flipsen. Een gepland proces om de strategie vanaf 2025 te herzien is daarom naar voren getrokken, maar dit besluit komt voorlopig wel te laat om de brokstukken te lijmen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden