Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs bereikt hoogste niveau in 10 maanden

Dinsdag 08:00 uur - Matthijs Bremer

Door de escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten bereikte de gasprijs deze week het hoogste niveau in tien maanden tijd. Ondertussen blijft de elektriciteitsprijs ondanks een relatief lage productie uit hernieuwbare bronnen stabiel en relatief betaalbaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is na de stijging van begin deze maand weer licht gedaald. Op dinsdag 1 oktober stond de TTF op €39,27. Tot vrijdag 4 oktober zat de gasprijs in de lift. Die dag werd gas voor €40,98 per megawattuur verhandeld. Op maandag 7 oktober daalde de prijs tot €39,63.

Met bijna €41 per megawattuur bereikte de gasprijs het hoogste niveau in maar liefst tien maanden. De stijging is het gevolg van de verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Vorige week pleegde Iran een raketaanval op Israël. Sindsdien is het wachten op een reactie. In eerste instantie zorgde de boodschap van de Amerikaanse president Joe Biden dat de Verenigde Staten niet achter een aanval op de nucleaire infrastructuur staat voor rust. Vrijdag zorgde overleg met de Verenigde Staten over aanvallen op de olie-infrastructuur echter voor hogere gasprijzen. Escalatie van het conflict zou namelijk gevolgen kunnen hebben voor de LNG-leveringen uit Qatar. Vloeibaar gas uit dat land wordt namelijk verscheept door de aan Israël gelegen Rode Zee.

Ondertussen geeft de toonaangevende Aziatische LNG-prijs weinig aanleiding voor een lagere TTF. De prijs is op het moment tamelijk stabiel en daarmee wordt de daling van de laatste weken onderbroken. Op dinsdag 1 oktober werd LNG voor €13,13 per MMBtu verhandeld. Op vrijdag 4 oktober was de prijs slechts 4 cent lager en kwam de notering uit op €13,09.

Forse daling
Dat de prijs maandag een stap naar beneden heeft gezet is voor een deel te danken aan gunstigere temperaturen. Daarnaast zorgt de verwachting voor meer wind in Europa voor lagere gasprijzen. Door een hoger rendement van windturbines heeft de markt zijn verwachtingen voor het verbruik van gascentrales naar beneden bijgesteld. Daarnaast blijven de volle Europese gasreserves voor wat prijsdruk zorgen. De Europese reserves zijn op het moment voor 94,4% gevuld.

Elektriciteitsprijs stabiel
De elektriciteitsprijs bleef deze week stabieler dan anders. Op dinsdag 1 oktober werd stroom voor €67,40 per megawattuur betaald. Op vrijdag 4 oktober bereikte de stroomprijs de hoogste prijs. Op die dag werd gas voor €95,81 per megawattuur verhandeld. Op zondag 6 oktober daalde de prijs tot het laagste punt van de week. De elektriciteitsprijs nam de dag af tot €54,52.

Deze week bleek hernieuwbare energie weer de meest dominante factor op de elektriciteitsmarkt. De opbrengsten uit zonne- en windenergie waren deze week aan de lage kant. In totaal werd 46,1% door de twee vrijwel gratis bronnen opgewekt. 19,8% van de elektriciteit werd opgewekt door zonnecollectoren. De totale opbrengsten van windenergie kwamen uit op 26,3%. Sinds de lente was een aandeel van minstens 50% van deze bronnen gebruikelijk.

Toch waren de elektriciteitsprijzen deze week niet al te hoog. Dat komt door een relatief groot aandeel van windenergie. Nu de herfst echt op gang komt, wordt er minder zonne-energie en meer windenergie opgewekt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen constanter gedrukt worden, aangezien de wind meestal tamelijk stabiel blijft, terwijl zonne-energie duidelijke toppen midden op de dag heeft.

Wind blijkt bepalend
Het grootste deel van de week was er behoorlijk wat windenergie, waardoor de basisprijs aardig werd gedrukt. Dinsdag 1 oktober bleek de prijs echter aan de hoge kant door een beperkt aantal zonne-uren. Rond het middaguur daalde de prijzen slechts tot een niveau van rond de €60. Op de andere dagen van de week daalde de prijzen in dit deel van de dag tot een niveau van enkele euro's. Vrijdag 4 oktober steeg de prijs over de hele dag stevig, aangezien het vrijwel windstil was. Omdat de zon wel scheen was de prijs rond het middaguur laag, maar de rest van de dag werd de prijs amper gedrukt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden