Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoer in veel gevallen goedkoper geworden

4 Oktober 2024 - Wouter Baan

De daling van de mengvoerprijzen heeft in september in grote lijnen doorgezet. Enkel de prijsdaling van vleesvarkensbrok stagneerde, zo blijkt uit gegevens van Wageningen Economic Research. Wat zijn de marktverwachtingen voor de komende maanden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de derde maand op rij is de prijs van A-brok gedaald. De prijsdaling met €3,50 tot €303,50 per ton was bovendien forser dan hiervoor. De opleving die in mei en juni nog zichtbaar was, is daarmee ongedaan gemaakt. Ook de prijzen van andere rundveevoeders daalden in vergelijkbare omvang. Dit geldt niet voor de varkensvoeders. In september maakte de notering van vleesvarkensbrok met €298 per ton een pas op de plaats. De zeugenvoeders en biggenkorrel werden wel wat goedkoper.

Grondstoffenmarkt
De prijsdalingen van de laatste maanden zijn een gevolg van goedkopere voergrondstoffen, zoals tarwe, gerst en soja. Intussen is er wel weer sprake van een ommekeer in de markt. Zowel tarwe als soja zitten in de lift. Op de Matif in Parijs is de tarweprijs deze week opgeklommen tot boven €230 per ton. Dit is het hoogste niveau in vier maanden tijd. Een krappe oogst in de Europese Unie ligt hieraan ten grondslag. De fysieke tarwe- en gerstprijzen zitten ook in de lift. Datzelfde geldt voor soja. In Chicago is de prijs van bonen sinds half augustus van $350 tot krap $400 per ton gestegen.

Analisten waarschuwen dat de fysieke grondstoffenmarkt mogelijk hinder ondervindt van de havenstakingen in de Verenigde Staten en Canada. Bij diverse grote graanterminals staken havenarbeiders voor betere arbeidsvoorwaarden. Sinds gisteren lijken de stakingen weer voorbij, nu er een akkoord is bereikt. De opstart van de logistiek gaat waarschijnlijk wel tijd innemen.

Verwachtingen
De Mengvoerprijsindicator voorziet voor A-brok nog behoorlijke ruimte tot wel 10% ten opzichte van het huidige niveau voor een verdere daling in de komende maanden. De Mengvoerprijsindicator voor vleesvarkensbrok gaat uit van beperkte dalingsruimte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden