Shutterstock

Analyse Olie

Vrees voor aanval van Israël op olieproductie Iran

Donderdag 08:00 uur - Linda van Eekeres

Het is onrustig in het Midden-Oosten. Na de recente escalatie tussen Iran en Israël wordt gevreesd dat de volgende stap van laatstgenoemde een aanval op de oliefaciliteiten van het andere land zal zijn. Dat vooruitzicht mist zijn uitwerking op de olieprijs niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de vergeldingsactie maandagavond (30 september) van Iran op Israël voor aanvallen op de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah in Libanon zette de olieprijs de weg naar boven in. Brent ruwe olie staat op moment van schrijven (woensdagmiddag 2 oktober) met €75,82 per vat 5,6% hoger genoteerd dan maandag (€71,77).

De spanningen in het Midden-Oosten zijn enorm toegenomen. In april was er al sprake van oorlogsdreiging tussen Israël en Iran. Toen leek het er echter op dat beide landen wel een signaal wilden afgeven, maar de situatie niet echt wilden laten escaleren. Iran vergold een aanval op een Iraans consulaat in Syrië met een raketaanval die grotendeels tegengehouden kon worden doordat deze uitgebreid was aangekondigd, waarop Israël een kleine tegenaanval deed. Daarna keerde de relatieve rust weder.

Nu zijn de spanningen hoger opgelopen. Twee weken geleden ontploften in Libanon piepers en portofoons van Hezbollah-leden, wat werd toegeschreven aan Israël. Sindsdien worden er over en weer beschietingen uitgevoerd, kwamen bij luchtaanvallen op Libanon honderden mensen om en vrijdag werd bij een luchtaanval Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedood. Die dood wil Iran wreken en maandavond werden er door het land circa 180 raketten op Israël afgevuurd. Gisteren werden door Israël grondtroepen naar het zuiden van Libanon gestuurd.

Raffinaderijen doelwit
Israël wil Iran de luchtaanvallen betaald zetten. Gevreesd wordt dat Israël luchtaanvallen op Iran gaat uitvoeren waarbij olieraffinaderijen en nucleaire faciliteiten doelwit zijn. Volgens de Statistical Review of World Energy 2024 van het Energy Institute produceerde Iran 4,66 miljoen vaten olie per dag en had het daarmee een aandeel van 4,8% van de wereldwijde olieproductie.

Dieselprijs
De dieselprijs is wederom gestegen. Deze week van €119,54 naar €120,69 per 100 liter. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden