Agrifirm

Analyse Ondernemen

Nieuwe CEO Agrifirm staat voor radicale keuzes

Woensdag 13:15 uur - Wouter Baan

Het naderende vertrek van Dick Hordijk als CEO van Agrifirm komt ergens als een verrassing, maar ergens ook weer niet. Na acht jaar leiding te hebben gegeven aan een van de grootste boerencoöperaties van Nederland acht de Raad van Commissarissen de tijd rijp voor nieuw leiderschap. Hij laat zijn opvolger een paar flinke uitdagingen na die volgens de scheidend CEO soms vragen om radicale keuzes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In theorie was een derde termijn van vier jaar Hordijk als CEO van Agrifirm prima mogelijk geweest, maar zover komt het dus niet. Na twee termijnen is in onderling overleg tussen Hordijk en de toezichthouders van de coöperatie besloten dat het beter is dat de wegen gaan scheiden, zo luidt de verklaring die maandagmiddag verscheen. De aankondiging van zijn vertrek eind dit jaar werd al naar buiten gebracht, voordat een opvolger bekend is. Daarmee is duidelijkheid gecreëerd dat een wisseling van de wacht aanstaande is.  

Generalist 
Hordijk was van een afstandje bekeken een enthousiast verbinder die Agrifirm als generalist aanstuurde. Niet zozeer een vakman die inhoudelijk het naatje van de kous wist van mengvoer, kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen die Agrifirm op de boer levert. Hij kende mooie, maar ook uitdagende jaren. Vooral 2023 was zwaar toen Agrifirm voor het eerst sinds de fusie in 2010 rode cijfers moest presenteren. Maar ook toen ging hij interviews niet uit de weg, net zoals hij nooit te beroerd was om zijn visie in landelijke media te delen rondom de boerenprotesten. Ook maakte hij zich sterk voor het verdienmodel van boeren door te investeren in projecten als ValleiVarken.

Reorganisatie gestart
Eerder dit jaar is Hordijk een reorganisatie gestart om de kosten in balans te brengen met de baten. Hij krijgt echter niet de kans om de nieuwe strategie - die vanaf 2025 gaat lopen - uit te voeren. Hoe de nieuwe strategie precies vorm gaat krijgen, is voor de buitenwacht nog niet bekend. Op zich ook logisch, want de opvolger van Hordijk moet hier ook zijn of haar zegje nog over doen.

Agrifirm staat voor een paar pittige strategische vraagstukken. Het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen staat maatschappelijk gezien behoorlijk ter discussie. Maar hoe ze de krimp van de veestapel denken op te vangen, is misschien nog wel de grootste uitdaging. De afgelopen jaren kromp de voerafzet bij Agrifirm vaak sneller dan de markt, die de komende jaren bovendien verder in omvang afneemt. In 2023 verkocht Agrifirm ruim 30% minder voer (inclusief bijproducten) dan in 2016 toen Hordijk aantrad. Dat is ronduit fors, hoewel naar eigen zeggen geen sprake is van onderbezetting in de fabrieken. 

Ook de voeractiviteiten op de eveneens krimpende Belgische markt vragen aandacht. Hierop zei Hordijk een half jaar geleden dat hij een vertrek uit België niet uitsluit, net zoals ForFarmers vorig jaar deed. "We moeten bij voorbaat in elk geval niet bang zijn om radicale keuzes te maken", zo sprak hij. Ook in China zijn de prestaties van Agrifirm ondermaats, hoewel ze in die markt actief willen blijven. De buitenlandse activiteiten van de coöperatie staan sowieso soms ter discussie bij de Nederlandse achterban. 

Opvolger al in beeld
Witte rook over wie Hordijk opvolgt duurt waarschijnlijk niet lang, aangezien Agrifirm hierover binnen enkele weken hoopt te communiceren. De inkt onder het contract is nog niet droog, maar deze verwachting suggereert wel dat de nieuwe CEO al in beeld is. Aan hem of haar de taak om samen met de tamelijk nieuwe CFO Stefan Bulthuis de groengele voercoöperatie de komende jaren door uitdagende tijden te leiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden