timallenphoto / Shutterstock.com

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Woensdag 10:00 uur - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Gemiddelde grondprijs in Nederland is voor het eerst de €80.000 per hectare gepasseerd, zo meldt de makelaarsvereniging NVM. Voor losse grond is en blijft veel belangstelling volgens de vereniging. Melkveebedrijven waren goed in trek in de eerste helft van 2024. Er zijn er 9 meer verkocht dan in dezelfde periode vorige jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste helft van 2024 zijn 41 melkveebedrijven verkocht. Vooral Friesland springt eruit met 15 verkochte bedrijven. Volgens de NVM hangt dat samen met de afbouw van de derogatie. Boeren die door willen zoeken naar extra grond om hun mest op kwijt te kunnen. Daarvoor kopen ze vaker beschikbare bedrijven, liefst met vergunningen. Het aantal bedrijven dat wordt aangeboden neemt ondertussen af door de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties (LVB). In de eerste helft 2024 hadden makelaars 38 melkveebedrijven in de etalage staan, tegen 52 dezelfde periode een jaar eerder.

Perspectief
De LVB hakt er helemaal in bij de intensieve veehouderij. Het eerste halfjaar zijn er maar 10 intensieve bedrijven verkocht volgens de NVM. Tot nu toe dit jaar 20 intensieve veehouderij bedrijven te koop aangeboden. Daarmee staan er nu totaal 42 bedrijven te koop. De verkoop is lastig. Grote varkens- en pluimveebedrijven blijven naar mogelijkheden voor uitbreiding zoeken, maar dan wel in bedrijven met de juiste vergunningen en buiten Natura-2000 gebieden. Naast de stopperregelingen zorgen stijgende kosten en een gebrek aan opvolgers voor een afname van het aantal intensieve bedrijven.

Volgens NVM is ten opzichte van 2023 de gemiddelde grondprijs in het eerste halfjaar gestegen met 3,3% naar €81.500 per hectare. Tien jaar geleden lag de grondprijs nog rond de €50.000. Bouwland zit gemiddeld op €94.000 per hectare. Grasland zit daar een stuk onder met €75.000 per hectare.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden