Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Door genoeg aanbod maïs doet prijs een stapje terug

Dinsdag 17:15 uur - Alex Jurvillier

Maïs staat in het middelpunt van de belangstelling. Door de regen van de laatste dagen mindert de oogsttrein misschien wel wat vaart maar handelaren klagen niet over het aanbod. De vraag naar bijproducten die over de kuil kunnen is ook goed. In stro blijft het aanbod het knelpunt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van snijmaïs valt niet tegen volgens verschillende handelaren. De regen is later gevallen dan oorspronkelijk voorspeld. Regionaal zijn er best grote verschillen, maar door de regen zijn lang niet alle hakselaars in bedrijf. Andere gooien het erop dat de vraag wat minder is dan andere jaren. Hoe je het ook wendt of keert, prijzen voor maïs staan nu onder druk. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs voor de nieuwe oogst daalt met €5 naar €70 per ton op de plaat geleverd exclusief shovel.

Een representatieve hectareprijs blijft lastig door de grote variatie in de stand van de maïs. Een maand geleden werd voor goede egale maïs tot circa €3.000 per hectare betaald. Nu krijg je dat er niet meer voor. De range loopt van circa €1.800 tot €2.500 per hectare afhankelijk van regio en hoe goed de maïs erop staat.

Met de maïsoogst gaande is er ook een vraagpiek naar afdek voor over de kuil. De ene handelaar vindt het aanbod aan de magere kant terwijl een andere de vraag goed noemt. Het effect is hetzelfde. Wat beschikbaar komt, vindt vlot een afnemer. De vaste voerders krijgen bij de meeste handelaren de voorkeur boven de vraag voor afdek. Aardappelvezels zijn zoals bijna gebruikelijk rond deze tijd bij wijze van spreken niet aan te slepen. Sommige veehouders hebben ook wel interesse voor bijvoorbeeld aardappelsnippers, maar daarvan houdt het aanbod niet over.

De DCA Indicatieprijs van bierbostel doet een stapje terug naar €3,50 per procent droge stof. Brouwers voeren de productie op en hoewel de vraag naar bierbostel goed is, komt er meer beschikbaar. Gerekend naar voederwaarde was bierbostel aan de dure kant dus om concurrerend te blijven sleutelen de distributeurs aan de prijs.

De DCA Indicatieprijs voor stro blijft deze week gelijk op €170 per ton. Het aanbod is volgens insiders krap en de vraag zit er goed op. Een handelaar zegt: ''Niet te krijgen, behalve uit Spanje." Dat is mooi droog geperst stro van goede kwaliteit. Maar in Frankrijk zou er al iets meer stro uit de schuur komen, wat enige verlichting zou kunnen bieden. Maar dat is nog niet terug te zien in de prijzen. Daar komt naar verwachting op korte termijn ook geen verandering in.

Gerstestro is eveneens niet heel makkelijk te krijgen. De ene handelaar biedt gerstestro €5 goedkoper aan dan tarwestro, de meeste vragen hetzelfde en een enkeling vraagt zelfs meer voor gerstestro.

De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi stijgt deze week iets naar €190 per ton, met de opmerking dat er amper handel in is. Gaat er toch heel af en toe een vrachtje weg, dan zijn dat volgens insiders relatief hoge prijzen. Maar het aanbod is erg schaars. Ook weidehooi noteert een bescheiden plusje. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi komt daarmee uit op €195 per ton. Ook in weidehooi is het een stabiele en rustige handel.

De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft deze week stabiel op €85 per ton. Laat gewonnen najaarsgras is goedkoper. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €50 per ton. Aanbod is echter beperkt. Verwerkers pakken bijna alles op wat nog op een aardappel lijkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden