Shutterstock

Analyse Olie

Van fossiel af is volgens oliekartel OPEC utopie

Gisteren 08:00 uur - Linda van Eekeres

Dat de wereld halverwege deze eeuw niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen, is als je de OPEC mag geloven een utopie. Het oliekartel heeft een langetermijnvisie gepubliceerd. Daarin neemt de vraag toe naar 120,1 miljoen vaten per dag in 2050. Dat is dagelijks 17,9 miljoen vaten meer dan in 2023. Hoewel het aantal elektrische wagens harder toeneemt, rijdt volgens de prognose over 25 jaar 70% van het wegverkeer nog op fosiel. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs heeft zich weer hersteld van het dipje onder de $70. Woensdagmiddag 25 september staat de Brent-benchmark met $74,53 weer ruim boven de grens van $70 waar 10 september onder werd gedoken. Toch neemt de prijs van de brandstof geen heel grote vlucht. De hele periode tussen medio december 2023 en september stond olie hoger genoteerd. 

Er zijn verschillende factoren die de prijs ondersteunen. Zo nemen de spanningen in het Midden-Oosten toe. Verder hebben de centrale bank van zowel de Verenigde Staten als China maatregelen genomen die zuurstof moeten geven aan de economie van de desbetreffende landen. De Amerikaanse centrale bank verlaagde vorige week de rente niet met 25 maar met 50 basispunten. De grotere rentestap geeft de Amerikaanse economie naar verwachting een boost en daarmee de vraag naar olie ook.

De Chinese centrale bank kwam met een breed steunpakket om de zwakke economie van het land te ondersteunen. De stimuleringsmaatregelen werd dinsdag 24 september gepresenteerd. Het zijn de meest vergaande maatregelen sinds de coronapandemie. Zo wordt het rentetarief voor kortlopende leningen verlaagd, hoeven Chinese banken minder geld als reserve aan te houden en zijn er maatregelen om de aandelen- en vastgoedmarkt te stimuleren. Analisten betwijfelen echter of dit genoeg zal zijn om de economie weer met 5% te laten groeien, zoals het doel is. De olieprijs is na presentatie ook weer iets gezakt.

Wat een bullish effect op de olieprijs heeft , zijn de spanningen in het Midden-Oosten, die sinds vorige week dinsdag piepers en portofoons van Hezbollah-leden ontploften weer verder is opgelopen. Er worden over en weer beschietingen uitgevoerd en bij luchtaanvallen van Israël op Beiroet zijn volgens Libanon meer dan 550 mensen gedood. De angst bestaat dat de oorlog zich in de regio uitbreidt.

Volgende storm op weg naar Golf van Mexico
De voorraad ruwe olie is volgens cijfers van het American Petroleum Institute (API) in de VS afgelopen week teruggelopen met 4 miljoen vaten. Dat zijn er een stuk meer dan de 0,9 miljoen die door de markt verwacht werd.

In de VS zijn verder productieproblemen. Terwijl de olieplatforms in de Golf van Mexico na het langstrekken van orkaan Francine net weer grotendeels in bedrijf waren, is een volgende tropische storm (Helene, die een orkaan dreigt te worden) alweer op weg richting het gebied. Vier van de 371 bemande olieplatforms in de Golf van Mexico zijn momenteel uit voorzorg geëvacueerd volgens het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE). Van de olieproductie ligt 16,21% stil.

In 2050 rijdt volgens OPEC 70% nog op fossiele brandstof
OPEC heeft dinsdag 24 september een langetermijnvisie gepubliceerd, de World Oil Outlook 2050. Volgens de prognose zal het wereldwijde wagenpark in 2050 toe zijn genomen van 1,7 miljard in 2023 tot 2,9 miljard. De outlook gaat ervan uit dat ondanks de opkomst van elektrische wagens, traditionele verbrandingsmotoren in 2050 nog steeds meer dan 70% van het wegtransport zullen uitmaken.

Het oliekartel verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2029 112,3 miljoen vaten per dag zal zijn, 10,1 miljoen vaten meer dan in 2023. In 2050 zou de totale olievraag 120,1 miljoen vaten per dag zijn. OPEC voorspelt verder dat het aandeel van het Midden-Oosten in de wereldwijde olie-export (bijna 49% in 2023) iets daalt tegen 2030, om daarna alleen maar verder toe te nemen tot 58% in 2050.

Dieselprijs
Diesel kost €119,54 per 100 liter. Daarmee zet de dieselprijs de stijgende lijn door. Vorige week was de prijs €118,70 per 100 liter en een week eerder €117,27 per 100 liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden