Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bietenoogst na eerste week conform verwachtingen

Dinsdag 07:00 uur - Niels van der Boom

De eerste week van de bietencampagne is vlot verlopen bij warm en zonnig nazomerweer. De opbrengsten en suikergehaltes van de eerste geleverde bieten lopen sterk uiteen. Dat is conform de verwachting van Cosun Beet Company.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het rooien van suikerbieten is vorige week goed op gang gekomen na een regenachtige week begin september. Vooral in de traditioneel vroege levergebieden zijn al behoorlijk wat bieten gerooid. Vanwege de sterke spreiding van de uitzaai dit voorjaar heeft de coöperatie zijn leverschema wat omgegooid. In het zuidoosten van Brabant zijn nog geen bieten gerooid, omdat hier erg laat is gezaaid.

Opbrengst ongewijzigd
Exacte cijfers met betrekking tot de opbrengsten en suikergehaltes durft Job Jan Simmelink, manager agro centraal bij Cosun, nog niet te noemen. Die verschijnen later deze week. Wel kan hij zeggen dat deze 'conform de verwachting zijn' van de eerdergenoemde 13 ton suiker per hectare. De verwerker gaat uit van een gemiddelde opbrengst van 79 ton per hectare, wat 7,1 miljoen ton bieten moet opleveren.

Er zijn suikerbieten in maart gezaaid, maar ook nog ver in juni. Vervolgens was er lokaal sprake van wateroverlast waardoor soms moest worden overgezaaid. De spreiding is hierdoor zeer groot dit jaar. Dat melden ook boeren en loonwerkers die al met hun rooiers op pad zijn geweest. Er is afgelopen week relatief veel gerooid met in het achterhoofd de verwachte neerslag deze week. Die hebben bietentelers niet afgewacht.

Vlotte start
Het opstarten van beide fabrieken, in Groningen en Dinteloord, is goed verlopen volgens Simmelink. Door het mooie weer was er ruim voldoende werkvoorraad. In de laatste twee jaar werd met name de fabriek in Groningen geplaagd door grote en kleine storingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden