Agrifoto

Nieuws Biologisch

Areaal bio groeit, minder bedrijven in omschakeling

Maandag 13:30 uur - Linda van Eekeres

Het biologisch landbouwareaal is in 2023 met 9,5% gegroeid naar 87.416 hectare. Er waren in 2023 wel 11,1% minder hectares in omschakeling dan een jaar eerder. Dit staat in het trendrapport over ontwikkelingen in de biologische sector van Bionext.

Vorig jaar rapporteerde Bionext een toename van 2,1% over 2022 en een aandeel biologische grond van 4,4%. Het aandeel biologisch areaal is nu 4,8%, dat is zonder de bedrijven die in omschakeling zijn. Daarmee is de doelstelling van 15% nog lang niet in zicht. 

Het groeipercentage van biologische grond was in 2023 het hoogst in Gelderland (+30,8%). Noord-Brabant was de een na grootste stijger (+16,9%). Zuid-Holland zag als enige provincie het biologisch areaal krimpen (-0,2%). Flevoland (+1,5%) is nog steeds de provincie met veruit het grootste biologisch areaal (15,5%). Noord-Holland en Drenthe komen daar op afstand achteraan met 5,9% en 5,4%.

Het aantal biologische varkens- en melkveehouderijen bleven (ongeveer) gelijk. Het aantal biologische geitenhouderijen nam verder af en bij pluimveehouderijen en schapenhouders die biologisch te werk gaan, was voor het eerst een afname te zien. 

De biologische landbouwcijfers zijn afkomstig van Skal Biocontrole, die toezicht houdt op het biologische keurmerk. De algemene landbouwcijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar Skal voorgaande jaren ook uitgesplitste cijfers publiceerde over akker- en tuinbouw, zijn ze daar dit jaar mee opgehouden 'om verwarring te voorkomen'. "Omdat de subsectoren niet duidelijk zijn afgebakend, gaven deze cijfers vaak aanleiding tot vragen en onduidelijkheid", aldus Bionext in het trendrapport.

In heel Europa heeft het biologisch areaal gemiddeld een aandeel van 3,7% van het landbouwareaal. In de EU-landen is dat gemiddeld 10,4%, waarvan Oostenrijk met 25,5% koploper is. Ook Estland en Zweden staan vooraan met 23,4% en 19,9%). Er zijn in totaal tien lidstaten waar het het biologisch areaal boven de 10% ligt.

Biologische omzet groeit in supermarkt harder dan inflatie
De omzet van biologische levensmiddelen groeide bij supermarkten in 2023 met 14,5% harder dan de voedselinflatie (12,1%), blijkt uit gegevens van Circana. Die verwerkt de scanningsdata van alle supermarkten behalve Aldi en Lidl, die samen 16,3% marktaandeel hadden in 2023. Met €150 miljoen naar ruim €1,2 miljard. De biologische omzet van speciaalzaken (onder meer slagers en reformwinkels) groeide met 6,9% minder hard. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden