Shutterstock

Analyse Olie

Zwakke Chinese economie blijft olieprijs beteugelen

Gisteren 08:00 uur - Linda van Eekeres

Het vooruitzicht van de eerste renteverlaging in vier jaar van de Fed heeft de olieprijs opgestuwd. Echt de lucht in schieten doet olie niet. Daarvoor wordt de prijs te veel beteugeld door de zwakke Chinese economie, die ook in de nieuwste cijfers nog geen tekenen van herstel toont. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week zakte de Brent-benchmarkprijs onder de $70-grens ($69,19 op 10 september), een dieptepunt sinds december 2021. Woensdagmiddag 18 september staat Brent-olie weer ruim boven dat punt, op $73,34 per vat.

De markt kijkt op moment van schrijven (woensdagmiddag 18 september) vol verwachting naar het rentebesluit van de Fed. Naar verwachting verlaagt de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in vier jaar. Een renteverlaging maakt lenen voor particulieren en bedrijven goedkoper en heeft ook een positief effect op de portemonnee van Amerikaanse consumenten die hypotheken of (creditcard)schulden hebben. Daarom geeft dit vooruitzicht de olieprijs alvast een zetje naar boven. De vraag is of er een renteverlaging van 25 of 50 basispunten komt. Een grotere rentezet zou een grotere impuls geven aan de olieprijs. 

Er is verder nog steeds sprake van productiebeperkingen door orkaan Francine, die door de Golf van Mexico is getrokken. Uit de meest recente cijfers (van 17 september) van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat nog 5,62% van de olieproductie in de Golf van Mexico stilligt. Dat zijn 101.778 vaten per dag die niet geproduceerd worden.  Vorige week lag nog 23,55% stil. De faciliteiten worden geïnspecteerd en onbeschadigde faciliteiten worden zo snel mogelijk weer in gebruik genomen. Productieplatforms die schade hebben opgelopen, kunnen langer uit de productie blijven, stelt overheidsdienst BSEE.

Ondertussen houdt de zwakke Chinese economie de olieprijs in bedwang. Nieuwe cijfers over augustus bevestigen dat de economie in China doorkwakkelt. De Chinese industriële productiegroei is vertraagd, de olieproductie zakte voor de vijfde maand op rij, de werkeloosheid loopt op en de huizenprijzen dalen hard.

Diesel
De dieselprijs staat op €118,70 per 100 liter. Een week geleden was dit €117,27 per 100 liter.

Ondertussen wordt er ook gezocht naar alternatieven voor fossiele diesel. De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto is in Australië bezig een pilot op te starten om hernieuwbare diesel te maken uit zaden van de (in het land inheemse) peulvruchtenboom pongamia (Indiase beuk). Het bedrijf wil daarmee het eigen dieselgebruik vergroenen. Rio Tinto zet voor de lange termijn in op elektrificatie en het gebruik van pongamia-olie kan daar voor de middellange termijn een aanvulling op zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden