Europese Unie/Dati Bendo

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Eergisteren 17:43 uur - Jurphaas Lugtenburg

De Luxemburger en boeren zoon Christophe Hansen is voorgedragen als Eurocommissaris voor landbouw. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de nieuwe ploeg Commissarissen. Wopke Hoekstra grijpt naast een zware economische post en mag de komende vijf jaar door op klimaat. Voor de Nederlandse landbouw minstens zo belangrijk is de opvolger van de milieucommissaris Virginijus Sinkevičius. Dat wordt de Zweedse Jessika Roswall.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hansen wordt de opvolger van de Pool Janusz Wojciechowski (rechts populistische partij PiS) die niet terug komt als Euro Commissaris. Hansen is al sinds 2007 actief in Brussel. Eerst als adviseur van parlementslid Astrid Lulling, later als attaché van de permanente vertegenwoordiging in Luxemburg in Brussel op het gebied van milieu. Daar was hij onder meer betrokken bij het Europese emissiehandelssysteem EU-ETS en voorstellen op het gebied van circulaire economie. In 2018 kwam Hansen als parlementariër voor de Europese ChristenDemocraten in het parlement.

Als parlementariër stond Hansen achter de Europese Green Deal. De Luxemburger pleitte wel voor een praktische invoering van de plannen. Over de veel besproken ontbossingswet zei Hansen bijvoorbeeld "de nieuwe wet is niet alleen van cruciaal belang in onze strijd tegen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, maar moet ook de impasse doorbreken die ons ervan weerhoudt de handelsrelaties te verdiepen met landen die onze milieuwaarden en ambities delen."

Verschillende uitdagingen
Enkele weken terug liet Hansen bij de Luxemburgse zender RTL weten graag de post landbouw willen. "Ik geef toe dat landbouw mij bijzonder zou bevallen", vertelde hij bij RTL, "Het is nauw verbonden met klimaat en milieu. We hebben een flexibeler landbouwbeleid nodig. Niet alle landen hebben dezelfde uitdagingen. Maatregelen die in Luxemburg werken hebben mogelijk niet hetzelfde effect als in landen als Italië, Griekenland of Spanje."

Hansen heeft agrarische wortels. Zijn vader en broer boeren in Luxemburg. De huidige minister van Landbouw in Luxemburg Martine Hansen is een nicht van de beoogd Europese Landbouwcommissaris.

Stikstofcommissaris
Jessika Roswall van de conservatief-liberale Gematigde Partij (in de EU lid van de Christen-Democraten) volgt de Litouwse Milieucomissaris Virginijus Sinkevičius (Groenen) Roswall is van huis uit juriste en was tussen 2010 en 2022 lid van het Zweedse parlement. Sinds 2022 is ze minister van Europese Zaken in Zweden. Als Commissaris voor Milieu, Water en Concurrerende Circulaire Economie zal Roswall belangrijk zijn voor het Nederlandse mest- en stikstofbeleid.

In de portefeuille van Roswall zit ook bosbouw en dat is voor Zweden - dat voor twee derde bedekt is met bos- een belangrijke economische activiteit. Dat is in principe een nationaal beleidsthema, maar er zijn wel richtlijnen voor duurzaam bosbeheer vanuit Brussel in bijvoorbeeld de Green Deal en het GLB. De Zweedse regering onder leiding van de Gematigde Partij van Roswall zit wat dat betreft niet helemaal op een lijn met Brussel. Ook de Europese klimaat doelen neemt de huidige Zweedse regering niet serieus genoeg volgens critici.

Roswall wordt de eerste Zweedse Eurocommissaris van de Christen-Democraten. In de 28 jaar dat het land lid is van de Unie leverde het drie Commissarissen van Sociaaldemocratische huize en één liberaal. De Christen-Democraten zijn sowieso goed vertegenwoordigd in de nieuwe Commissie met 14 van de 27 commissarissen. De kandidaten die vandaag voorgesteld zijn, zijn nog niet verzekerd van hun post. De komende weken moeten ze eerst nog de bij tijden stevige hoorzittingen in het Europese Parlement overleven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden