Shutterstock

Analyse Olie

Olie op laagste punt sinds bijna drie jaar

Donderdag 11:00 uur - Linda van Eekeres

Zo'n 2,5 week geleden noteerde olie nog boven de $80 per vat. Nu is de olieprijs onder de $70 gezakt. De OPEC stelde van de week zijn prognose voor de wereldwijde olievraag naar beneden bij. Ondanks dat een kwart van de boorplatforms en andere oliefaciliteiten in de Golf van Mexico zijn gesloten vanwege orkaan Francine, staat olie op het laagste niveau in bijna drie jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gebrek aan vraag is al langere tijd een factor die bearish is voor olie. Zowel uit China als de VS kwamen recent tegenvallende cijfers. Oliekartel OPEC heeft dinsdag 10 september zijn maandelijkse rapport uitgebracht en daarin de prognose voor de wereldwijde vraag naar olie voor zowel 2024 als 2025 licht naar beneden bijgesteld. Voor 2024 met 80.000 vaten per dag naar circa 2 miljoen vaten per dag en voor 2025 met 40.000 barrels naar 1,7 miljoen per dag.

Het totaal is nog altijd meer dan het gemiddelde van 1,4 miljoen vaten per dag in de pre-corona periode, merkt het oliekartel op. Maar zo weet de markt het duidelijk niet te relativeren, want de Brent-benchmark dook dinsdag na de publicatie van de prognoses van de OPEC onder de $70 ($69,19). 2,5 weken geleden (op 26 augustus) stond olie nog ruim boven de $80 ($81,43).

Kwart olieproductie Golf van Mexico ligt stil
Olie steeg weer licht in prijs doordat storm Francine dinsdag orkaankracht had bereikt en sindsdien de zuidkust van de Verenigde Staten teistert. 23,55% van de olieproductie in de Golf van Mexico (zie foto boven dit artikel) is sinds dinsdag afgeschaald, meldt de Amerikaanse overheidsdienst BSEE (Bureau of Safety and Environmental Enforcement). In absolute aantallen gaat het om 412.070 vaten per dag.

Nadat de storm voorbij is, worden de faciliteiten geïnspecteerd. Daarna kunnen de onbeschadigde faciliteiten hun activiteiten weer hervatten. Faciliteiten die schade hebben opgelopen, kunnen langer nodig hebben om weer in bedrijf te komen, aldus het BSEE. Er zijn ook verschillende olieterminals in havens gesloten vanwege de orkaan.

In de loop van de woensdagmiddag dook de olieprijs verder omlaag. De publicatie woensdagmiddag van het wekelijkse rapport van het Amerikaanse Energieagentschap EIA over de Amerikaanse olievoorraden was daarbij een factor. De olievoorraden zijn met 0,8 miljoen vaten toegenomen. Dat is minder dan verwacht. De Amerikaanse commerciële ruwe olievoorraden is nu 419,1 miljoen vaten en dat is circa 4% onder het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Op moment van schrijven (woensdagmiddag 17:00 uur) noteert olie $69,27.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden