Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs na lichte daling terug bij af

10 September 2024 - Matthijs Bremer

De gasprijs was deze week door kouder weer vrij stabiel, nadat deze in eerste instantie behoorlijk was gedaald. De elektriciteitsprijs nam door lage opbrengsten uit zonne- en windenergie toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de daling van vorige week is de gasprijs op het moment vrij stabiel. Op dinsdag 3 september werd gas voor €37,19 per megawattuur verhandeld. Op woensdag 4 september daalde de prijs tot €35,80. Daarna steeg de prijs weer. Maandag 9 september was de prijs van gas bij een notering van €37,16 per megawattuur weer ongeveer terug bij af.

Tot begin deze week daalde de prijs van gas aanzienlijk. Terwijl de vraag nog altijd aan de lage kant is, was de toevoer vanuit Noorwegen bijzonder sterk. Daarnaast zijn de gasreserves goed gevuld. De vulgraad staat op het moment op 92,8%, waardoor er lange tijd weinig aanleiding was voor een stijging. De hogere gasprijs is overigens in de vulsnelheid terug te zien. De laatste week is de snelheid waarmee de gasreserves worden bijgevuld gedaald van rond de 3.000 gigawatt per dag naar een tempo van tussen de 600 en 1200 gigawatt per dag.

Deze week sloeg het echter om. Voor een groot deel is dat te wijten aan slechter weer. De komende weken gaat het niet alleen regenen, maar wordt het in Noord-Europa aanzienlijk koeler. Daardoor wordt er de komende zeven tot tien dagen kouder dan gemiddeld weer verwacht. Dit zal er ten minste toe leiden dat gascentrales minder efficiënt zullen werken, maar in noordelijk gelegen landen zoals Schotland kan het ook weleens betekenen dat her en der al de verwarmingen aangezet worden.

Daar komt bovenop dat extra gas importeren nog altijd duur is. Ondertussen staan de Aziatische LNG-prijzen nog steeds dicht bij het topniveau. Hoewel de prijs inmiddels onder het topniveau van eind augustus van $14,07 per MMBtu ligt, is het laatst bekende niveau van €13,79 op 6 september nog altijd erg hoog.

Elektriciteitsprijs over zomerdag heen
Ondertussen was de elektriciteitsprijs begin deze week behoorlijk hoog, maar daalde de prijs aan het einde van de week aanzienlijk. Aan het begin van de week stond de elektriciteitsprijs boven de €100 per megawattuur, met een top van €130,92 per megawattuur. Op zondag 8 september was de elektriciteitsprijs het laagst, bij een stand van €66,73.

Ondanks de lagere gasprijs, was de elektriciteitsprijs begin deze week aanzienlijk hoger. Een relatief laag aandeel uit hernieuwbare bronnen zorgde voor hogere prijzen. In totaal zakte het gezamenlijke aandeel van zonne- en windenergie.

Met name in de eerste drie dagen van vorige week waren de prijzen met een notering van boven de €100 per megawattuur hoog. Die dagen was de productie van windenergie vrijwel nihil, waardoor de markt 's nachts hoofdzakelijk op gas aangewezen was. De topprijs van dinsdag ontstond toen de zonintensiteit daarbovenop ook nog tegenviel en ook woensdag viel de productie uit zonne-energie tegen. De laatste werkdagen van de week nam de windkracht toe, waardoor de prijzen ook weer afnamen. Al namen de opbrengsten uit hernieuwbare bronnen in het weekend af, waardoor de prijzen redelijk op niveau bleven.

Prijzen nemen af
Overigens is het niet vreemd dat de opwek uit hernieuwbare bronnen in deze fase wat daalt. Het aantal zonne-uren neemt in deze tijd van het jaar aanzienlijk af, waardoor de productie van zonnepanelen afneemt. Toch is doorgaans nog wat vroeg voor herfstachtige wind, al komt hier snel verandering in. De verwachting is dat de prijzen de komende weken wat zullen afnemen. Het koude weer dat de gasprijs omhoog duwt, zorgt waarschijnlijk voor een toename van de wind. Over het algemeen zorgt dit ervoor dat de elektriciteitsprijs constant gedrukt wordt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden