Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Zorgen over snijmaïs raken op de achtergrond

27 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De DCA Indicatieprijs van bierbostel is deze week wat verder aangetrokken. De andere DCA Indicatieprijzen blijven deze week onveranderd, maar het is zeker niet overal rustig op de ruwvoermarkt. De zorgen over de beschikbaarheid van stro zijn er nog steeds. Voor snijmaïs geldt dat minder, gezien de gunstige groeiomstandigheden en de forse toename van het areaal.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Indicatieprijs van bierbostel is ietsjes aangetrokken tot €3,50 per procent droge stof. De vraag wordt als goed omschreven. Een insider geeft aan dat, gelet op de sterke vraag, de bierbostelprijs weleens verder zou kunnen aantrekken. Daarbij komt dat de eerste analyses van het kuilgras niet denderend zijn. Dat kan bierbostel aantrekkelijk maken in het rantsoen. Grote kans dat boeren ervoor kiezen om vanwege de kuilgraskwaliteit bij te sturen, zo geeft een leverancier aan. Maar toch hoeft dit de prijzen niet per se op te drijven. Bijproducten bewegen vaak mee met de sojaprijzen en die staan momenteel op de beurs in Chicago onder druk. 

Snijmais staat er goed op
Voor wat betreft snijmaïs blijft de DCA Indicatieprijs gelijk op €95 per ton. De zorgen over de beschikbaarheid die er aanvankelijk waren, lijken wat naar de achtergrond te verdwijnen door gunstige groeiomstandigheden. Dit door de combinatie van voldoende bodemvocht en vrij hoge temperaturen. Op veel plekken komt de kolf al goed in het gewas. Veel melkveehouders wachten daarom met het vastleggen van volumes voor deze winter. 

Niet geheel verwonderlijk ook, gezien de scherpe toename in de teelt van snijmaïs. In totaal is dit jaar 209.000 hectare snij- en korrelmaïs ingepland. Vorig jaar was dat 196.965 hectare. Dat is 6,11% meer. Goed voor 12.000 hectare extra. 

Zorgen over stro blijven
Tarwe- en gerstestro zijn en blijven het belangrijkste onderwerp in de markt. En dan met name de zorgen de er zijn over de beschikbaarheid. Bij degenen die toch aan stro weten te komen, verschilt de herkomst sterk. Franse en Duitse akkerbouwers zouden het volgens een fouragehandelaar aanbod vasthouden, met het oog op hogere prijzen later dit jaar. Spaans stro krijgt een andere handelaar bijvoorbeeld wel te pakken. Vanuit historisch perspectief liegen de prijzen er niet om. Aanbod afkomstig van Nederlandse bodem is moeilijk in handen te krijgen. De DCA Indicatieprijs blijft deze week gelijk op €155 per ton.

Kuilgras en weidehooi
De handel in kuilgras staat om een laag pitje, wat gezien de weersomstandigheden niet vreemd is. Boeren kunnen dit jaar nog meerdere snedes binnenhalen, waardoor er zicht is op voldoende aanbod. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 voor kuilgras. Hetzelfde geldt voor weidehooi, waarvoor de DCA Indicatieprijs deze week gelijk blijft op €190 per ton. De beschikbaarheid in de handel is redelijk tot goed. 

De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €60 per ton, waarbij sprake is van weinig handel. Een handelaar geeft aan dat voeraardappelen op het moment niet beschikbaar zijn, al wordt dat door anderen tegen gesproken.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden