Shutterstock

Analyse Melk

Melkaanvoer VS omlaag, vogelgriep loopt nog op

22 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De Amerikaanse melkaanvoer was in juli een fractie kleiner dan die van juli 2023. Over de periode van januari tot juli 2024 bleef de melkaanvoer in de Verenigde Staten duidelijk onder het niveau van vorig jaar. Daarnaast heeft er een opvallende revisie voor de melkaanvoer van juni plaatsgevonden. Ondertussen blijft de uitbraak van het vogelgriepvirus zorgwekkend. Het aantal besmette melkveekuddes is toegenomen, maar het is onduidelijk wat het effect daarvan is op de melkaanvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in de Verenigde Staten bleef in juli onder het niveau van vorig jaar. Met 8,24 miljoen ton was de productie 0,2% kleiner in de 24 grootste melkveestaten. In de grafiek is terug te zien dat dit verschil met vorig jaar wel iets kleiner begint te worden. Het vijfjarig gemiddelde van juli bedraagt 8,25 miljoen ton, waar de aanvoer van juli 2024 dus wat onder zit. Juli 2023 zat met 8,26 miljoen ton juist boven het vijfjarig gemiddelde.

In totaal bedroeg de melkproductie van januari tot juli 2024 57,97 miljoen ton in de 24 grootste melkveestaten. In diezelfde periode van 2023 bedroeg de melkproductie 58,12 miljoen ton.

De productie per koe gaat omhoog. In de 24 grootste melkveestaten was de gemiddelde productie per koe ongeveer 928,5 kilo. Dat is ongeveer 0,91 kilo boven het niveau van juli vorig jaar. Het aantal melkkoeien daalde. In de 24 grootste melkveestaten daalde dit aantal met 31.000 koeien in vergelijking met juli vorig jaar, tot een totaal van 8,88 miljoen. Wel is het aantal koeien maand op maand gestegen. Ten opzichte van juni waren er in juli 3.000 meer melkkoeien.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft daarnaast aan de cijfers voor juni gesleuteld en deze verder omlaag bijgesteld met 62.140 ton, ofwel met 0,8% ten opzichte van de eerdere verwachting. Daarmee komt de melkproductie van juni 2024 alsnog 1,5% lager uit dan juni 2023. Daarmee was de melkaanvoer in die maand lager dan eerder gedacht. Waarom de melkaanvoer eerder hoger werd ingeschat is niet geheel duidelijk. Daarmee is het ook onzeker of we eenzelfde revisie kunnen verwachten voor de maand juli.

Update vogelgriepvirus
Onduidelijk is of de revisie van juni verband houdt met het heersende vogelgriepvirus bij Amerikaans melkvee. Dat blijkt niet direct uit de cijfers van het aantal melkveekoeien en de productie per koe was ook hoger dan vorig jaar. Het aantal met vogelgriep besmette bedrijven staat nu op 191 in dertien staten, zoals gerapporteerd door het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention). In de laatste dertig dagen kwamen de meeste gerapporteerde besmettingen uit de staat Colorado met achttien besmette kuddes. Daarnaast meldden Texas, Idaho, Zuid-Dakota en Michigan nieuwe besmettingen. Sinds het begin van de uitbraak kwamen de meeste meldingen uit Colorado (64).

Er zijn vier mensen besmet geraakt via melkveekoeien. Via pluimvee is het aantal besmettingen opgelopen tot tien. De New York Times rapporteerde gisteren kritisch over het virus dat nu, een halfjaar verder, nog niet lijkt terug te deinzen. Fundamentele inzichten zouden ontbreken en er heerst veel onzekerheid, ook over de huidige maatregelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden