Shutterstock

Analyse Energie

Hoop op staakt-het-vuren in Gaza duwt olieprijs omlaag

22 Augustus 2024 - Linda van Eekeres

De olieprijs is de afgelopen week 5% CHECKEN gedaald. Twee belangrijke factoren beïnvloeden de Brent-benchmark momenteel: de onderhandelingen over een staak-het-vuren in de Gazastrook en de zwakke Chinese economie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brent-olie stond een week geleden, op donderdag 15 augustus, op $81,04 per vat. Sinds die dag is een scherpe daling ingezet, die woensdag (21 augustus) tot stilstand kwam en stabiliseerde op $76,01. De benchmark voor Brent-olie is daarmee in een week tijd met 6,2% gedaald.

De dreigende vergelding van Iran van de moord op de politiek leider van Hamas in Teheran eind juli is wat op de achtergrond verdwenen. De hoop is gevestigd op onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël.

Dat de partijen er nu gaan uitkomen, is echter nog lang niet zeker. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is uit het Midden-Oosten huiswaarts gekeerd zonder dat er een deal is. Israël heeft een overbruggingsvoorstel geaccepteerd, maar de vraag is of Hamas dat ook gaat doen. Volgens Blinken moet het akkoord, waarbij Qatar en Egypte bemiddelen, de komende dagen rondkomen.

Naast de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten, blijft de lagere mondiale vraag de olieprijs drukken. Vooral de zwakke Chinese economie is hier debet aan. De Amerikaanse olievoorraden zijn onverwachts licht gestegen in week 33 (tot 16 augustus). Het American Petroleum Institute (API) rapporteert een toename van 347.000 vaten, terwijl de verwachting was dat de olievoorraad met 2,8 miljoen vaten zou dalen. 

In de VS kijkt de markt uit naar de speech die de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank morgen (23 augustus) gaat houden tijdens het jaarlijkse symposium voor centrale bankiers van over de hele wereld in Jackson Hole. De verwachting is dat Jay Powell daar hints gaat geven over hoe snel en met hoeveel de Fed de rente gaat verlagen.

Handhaving productiebeperkingen waarschijnlijk
Het ziet er volgens analisten steeds meer naar uit dat de OPEC+ de productiebeperking ook in het laatste kwartaal van dit jaar handhaaft. Er was sprake van dat in oktober de productie weer omhoog zou gaan, maar met de huidige lagere prijs, zullen de OPEC-landen meer geneigd zijn de prijs te ondersteunen. Veel blijft ook afhankelijk van hoe de situatie zich in het Midden-Oosten ontwikkelt.

Dieselprijs
Diesel is afgelopen week in prijs gedaald. Waar vorige week nog richting de €126 moest worden neergeteld voor 100 liter diesel, is dat nu tegen de €122. Dat is het laagste niveau sinds begin juli 2023.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden