Shutterstock

Analyse Energie

Bijstelling van vraag naar olie mist uitwerking niet

15 Augustus 2024 - Linda van Eekeres

De spanningen in het Midden-Oosten zijn er niet minder op geworden. Zulke spanningen werken vaak prijsverhogend op olie, maar de brandstof is deze week juist goedkoper geworden. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachtingen van een wereldwijd lagere vraag naar olie en een toename van de olievoorraden wegen deze periode zwaarder op de olieprijs. In het nieuwe oliemarktrapport van deze maand dat dinsdag 13 augustus werd gepubliceerd, geeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) aan dat de volatiliteit van de oliemarkt de afgelopen weken Olympische vormen heeft aangenomen. Een kwinkslag naar de net afgelopen Spelen, maar wie kijkt naar de grafiek ziet dat er inderdaad veel beweging zit in de benchmark.

Op 4 juli noteerde Brent-olie $87,43 per vat om met horten en stoten te dalen naar $76,30 op 5 augustus, wat neerkomt op een prijsdaling van 12,7%. Daarna volgde een steile klim, aangewakkerd door de dreiging van een aanval op Israël, waarmee maandag 12 augustus een olieprijs van $82,30 werd bereikt (+7,9%).

OPEC verlaagt prognose van toenemende vraag naar olie
Die stijging werd dinsdag en woensdag weer omgebogen tot een daling van 3% (naar $79,85), nadat OPEC maandag de prognose voor de wereldwijde groei van de vraag voor dit en volgend jaar licht terugschroefde. Het is de eerste keer sinds juli vorig jaar dat het oliekartel de groeiprognose naar beneden bijstelt. Voor 2024 is dat met 135.000 vaten per dag. De verwachte vraag voor 2024 is nu in totaal dagelijks 2,1 miljoen vaten olie. Voor 2025 is de prognose met 65.000 vaten per dag verlaagd tot een vraag van 1,8 miljoen vaten per dag.

De reden achter de verlaging is de Chinese economie. Die blijft maar achterlopen en daarmee ook de vraag naar olie in het land. Volgens sommige analisten reflecteert de bescheiden verlaging van de OPEC de zwakke Chinese economie onvoldoende. De economie van het Aziatische land moet met de jongste prognose van het oliekartel in het resterende deel van dit jaar nog veel sterker groeien dan tot nu toe het geval was in 2024. En dat wordt betwijfeld.

IEA: Olievoorraden nemen in 2025 toe met 860.000 vaten per dag
De publicatie miste zijn uitwerking op de Brent-benchmark niet. Ook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) kwam bearish nieuws. De vooraanstaande organisatie verwacht dat de internationale olievoorraden volgend jaar gemiddeld toenemen met 860.000 vaten olie per dag. Zelfs als de OPEC-landen de huidige productiebeperkingen, die ze zichzelf hebben opgelegd, handhaven. De OPEC-landen (en de daaraan gelieerde landen die samen onder de noemer OPEC+ vallen) worstelen met het wel of niet verhogen van de productie vanaf oktober.

In 2024 en 2025 zouden ongeveer 1,5 miljoen meer vaten per dag worden geproduceerd. De wereldwijde vraag wordt volgens het agentschap daarmee meer dan gedekt. Volgens het IEA komt van de extra geproduceerde olie driekwart uit de niet-OPEC-landen Guyana, Canada en Brazilië en de Verenigde Staten.

De dieselprijs is van een dipje een week geleden weer wat opgeklommen richting de €126 per 100 liter. Dat is lager dan begin juli toen diesel circa €132 per 100 liter kostte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden