Agrifoto

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstofpiek misschien voorbij, boer blijft in vizier

2 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

Wie kijkt naar het aantal stikstofzaken die Coöperatie MOB, Vereniging Leefmilieu, Bureau het Groene Schild en meer uitbaters van dezelfde formule, dit jaar hebben gevoerd tegen veehouders, kan misschien voorzichtig concluderen dat de piek achter de rug is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Recent spande een deel van de bovengenoemde organisaties nog weer een bezwaar aan tegen Eindhoven airport en luchthaven Rotterdam, maar dat raakt boeren niet direct.

Toch al weer 170 zaken
Feit is ook dat de clubs de laatste tijd minder gemakkelijk gelijk kregen tegen boeren. Hun tegenpartijen raken meer ingespeeld op de organisaties. Toch hebben de Nederlandse rechtbanken dit jaar tot nu toe nog altijd ruim 170 uitspraken gedaan rond stikstofkwesties, zo blijkt uit het archief van rechtspraak.nl.

Een groot deel daarvan was te voorkomen geweest als de stikstofregelgeving in Nederland met iets meer realiteitszin was aangepakt. Het had ook heel veel economische schade voorkomen, zonder dat de natuur er last van had gehad. In de vorige stikstofstemming is aangegeven hoe externe deskundigen er tegenaan kijken.

Beginnetje van Wiersma
Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet langzaam iets probeert op te schuiven, al zijn de concrete aanwijzingen nog mager. Deze week werd bekend dat minister Wiersma van LVVM de provincies niet meer houdt aan de datum van 1 oktober om de regionale stikstofplannen klaar te hebben. Volgens sommige BBB-politici is dit wel een heel klein begin, te klein eigenlijk om aandacht aan te schenken. Beter zou het zijn om die hele plannen van tafel te halen, zo valt te horen. Niettemin is het een begin. En de regeerplannen moeten nog verder worden uitgeschreven. Misschien wordt daarin ook wel iets gezegd over een realistischer Kritische Depositiewaarde (KDW).

Wolf of wolvensenator
Ondertussen is het ook nog vakantietijd. Voor een aantal provinciale politici lijkt dat dit jaar een dubbel geschenk. Nu hoeven ze nog even niets te zeggen over de oplopende wolvenproblematiek. Ook de burgervaders en -moeders van een aantal gemeenten houden hun kruit (letterlijk) nog even droog. De burgemeesters van Leusden, Zeist en Ede hebben de bevoegdheid om met een noodbevel een einde te maken aan de paniek rond de wolf en gevaarlijke dieren zo nodig te laten afschieten. Ze blijven echter stil en lijken meer geïmponeerd door wolvensenator Niko Koffeman en diens entourage dan door bezorgde ouders met kleine kinderen.

Vage bewijsvoerig en nep-expertise
Terug naar MOB en vrienden. Met de afnemende successen op stikstofgebied leken deze clubs hun aandacht meer te verleggen naar gewasbeschermingsmiddelen c.q pesticiden. Maar ook daar liggen de successen niet voor het oprapen. In Noord-Holland bleek de bewijsvoering voor een aantal zaken flinterdun, zo niet dubieus, in andere zaken tegen bijvoorbeeld lelietelers leverde een bevriende emeritus-professor zogenaamd een expert-opinion aan die bij nader beschouwing helemaal niet op de problematiek sloeg, zo bewees een contra-expertise. De rechtbank was 'not amused'.

Glyfosaat of wasmiddel
En actievoeren tegen glyfosaat – normaliter altijd goed voor wat ophef – loont ook niet meer zo goed sinds een Duitse onderzoeksgroep aantoonde dat het omzettingsproduct AMPA ook afkomstig kan zijn van wasmiddelen. Vanzelf zijn er allerlei stemmen die dit betwijfelen. Wetenschappelijke discussie daarover en verder onderzoek is ook nodig, maar toch is het goed om er eens bij stil te staan dat het niet altijd aan de boer hoeft te liggen.

Nuance verloren
Voor veel activisten is dat evenwel een gepasseerd station. Het blijkt ook uit de discussie rond PFAS. Stoffen uit deze familie zitten ook in gewasbeschermingsmiddelen, maar niet vooral en dus ook niet alleen daarin. Die nuance lijkt al lang verloren voor bovengenoemde groepen. Wanneer boeren en landbouw in het spel zijn, is de blik daarop gefocust, zoals die van een wolf op een schaap.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden