Op de oliemarkt overheerst het negatieve sentiment. Hierbij staan zorgen over zowel de Chinese als Amerikaanse economie volop in de aandacht. Daarnaast zorgde optimisme over de onderhandelingen over de oorlog in Gaza voor druk op de olieprijs. Al lijkt Hamas inmiddels minder enthousiast.
De olieprijs is deze week aanzienlijk gedaald. Donderdag 18 juli was de prijs van Brentolie $85,11 per vat. Donderdag 25 juli was de prijs van olie nog $81,06. Dit is een daling van 4,8%.
Na een periode van relatief optimisme over de wereldeconomie, lijkt het momentum op de oliemarkt gedraaid. In de Verenigde Staten hebben de aandelen van techbedrijven een flinke stap naar beneden gezet. In totaal is de Nasdaq met meer dan 2,3% gedaald, de grootste daling op een dag sinds december 2022. Twee bedrijven joegen deze daling aan en dat zijn Tesla en het moederbedrijf van Google te weten Alphabet.
Het aandeel van Tesla nam 12,3% af, nadat het bedrijf zijn laagste winst in vijf jaar bekendmaakte. Daarmee heeft het bedrijf zijn slechtste resultaat neergezet sinds september 2020. Het aandeel van Alphabet nam met 5% af. Opmerkelijk is dat het bedrijf zijn omzetdoelen heeft gehaald. Aandeelhouder hebben hier echter weinig oog voor, aangezien de voor het bedrijf cruciale reclame-inkomsten afnemen en het bedrijf grote investeringen aankondigde. Niet alleen de aanzienlijke dalingen zelf zijn volgens analisten reden tot zorg over de bredere economie. Tesla en Alphabet zijn zo groot, dat de aanzienlijke daling van de aandelen door kunnen werken in de koersen van andere bedrijven. Wat ook niet helpt, is dat de langste periode zonder dalingen van meer dan 2% sinds 2007 ten einde is.
Chinese cijfers galmen na
Door de zwakke resultaten in de Verenigde Staten ligt er nu ook meer nadruk op de zwakke Chinese economische resultaten van vorige week. Afgelopen week zorgde de tegenvallende groei van het Chinese bbp voor een lichte daling op de oliemarkt. Uit data van het Chinese statistiekbureau bleek dat het bbp met 'slechts' 4,7% gestegen was. Dit lijkt heel wat, maar is voor de nog altijd snel ontwikkelende Chinese economie aan de zwakke kant. De Chinese overheid heeft zich een doel van 5% economische groei in 2024 gesteld. Met het huidige resultaat ligt het Aziatische land achter op de doelstelling. Hoewel de olieprijs op het nieuws reageerde was de daling relatief beperkt. Nu blijkt dat ook de Amerikaanse economie wat moeizamer loopt dan gedacht, zorgden de Chinese resultaten toch voor extra druk.
Oorlog Gaza
Tenslotte zorgde voortvarende onderhandelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas voor druk op de olieprijs. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf aan dat een deal voor het staakt-het-vuren steeds meer vorm krijgt. Egypte Qatar en de Verenigde Staten leggen aanzienlijke druk op de Joodse staat om tot een overeenkomst te komen met de terreurorganisatie. Hamas heeft onder leiding van China in ieder geval al een deal met de dagelijkse bestuurders in de Gazastrook, Fatah, gesloten. De twee partijen, die totvoorkort weinig van samenwerking wilden weten, zijn overeengekomen samen een nieuw bestuur te vormen. Daarmee ligt in ieder geval een optie voor op de vraag wie na een Israëlisch vertrek de macht zou kunnen overnemen op tafel. Toch is het de vraag hoe goed de onderhandelingen nu echt lopen. Zo gaf Hamas op donderdag 25 juli in de pers aan dat Netanyahu geen serieuze positie inneemt in de onderhandeling. De vraag is dan ook of de optimistische stemming rondom een staakt-het-vuren omslaat.
De prijs van diesel heeft eveneens een stap naar beneden gezet. Op donderdag 18 juli werd 100 liter diesel voor €129,08 verhandeld. Op woensdag 24 juli daalde de prijs tot €126,66.