Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs kruipt langzaam naar beneden

16 Juli 2024 - Matthijs Bremer

Hoewel de gasprijs week na week nagenoeg stabiel lijkt, is de prijs over een langere periode duidelijk gedaald. Kleine dalingen blijken over een lange periode toch op te tellen. Daarnaast was de stroomprijs deze week hoger omdat de windkracht afnam.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs ging deze week wat op en neer, maar kwam uiteindelijk op ongeveer hetzelfde punt uit. Op woensdag 9 juli werd gas voor €31,36 per megawattuur verhandeld. Op donderdag 10 juli daalde de prijs tot het laagste punt van de week, €30,78. Daarna steeg de prijs. Op vrijdag 12 juli bereikte de TTF het hoogste punt van de week. Die dag noteerde de gasprijs €31,72. Op maandag 15 juli was de gasprijs weer gedaald tot €31,23.

Week na week lijkt de markt grofweg stabiel, maar over een periode van grofweg twee maanden is de gasprijs toch langzaam naar beneden gekropen. Op 3 juni piekte de gasprijs op €36,15. Met de huidige gasprijs van €31,23 is de gasprijs sindsdien met 13,6% gedaald. Een reden dat de gasprijs daalt, is dat de gasvraag voor het opwekken van elektriciteit in Noord-Europa al sinds de lente aan de lage kant is. Normaliter neemt in de zomer het vermogen uit zonnepanelen toe, terwijl windturbines minder stroom opwekken. Deze zomer lag het vermogen van windturbines echter hoger dan normaal. Sterker nog, de meeste weken waren de opbrengsten uit beide bronnen nagenoeg gelijk. Normaliter dalen de opbrengsten van windturbines in de zomer aanzienlijk, terwijl zonnepanelen meer energie opwekken. Dit jaar gaan zon en stevige wind echter hand in hand. Daardoor lag de gasvraag voor het opwekken van elektriciteit lager dan andere jaren.

Vulgraad blijft bepalend
Een nog belangrijkere reden voor de lagere notering is de hoge vulgraad van de gasreserves. Hoewel het vullen nog altijd wat minder snel gaat dan gemiddeld zijn de reserves veel voller dan gemiddeld. Op dit moment zijn de reserves voor 80,8% gevuld. Gemiddeld gezien is de vulgraad in deze periode van het jaar slechts 66,2%. De volle reserves hebben een dempende werking op eventuele stijgingen.

Toch verraadt de langzame vulling dat de markt nog altijd kwetsbaar is. Dat de reserves zo langzaam gevuld worden, betekent dat het vulproces ook stil kan vallen. Daarnaast kan Europa in de winter problemen krijgen als het aanbod aan de lage kant blijft. Als het aanbod niet stijgt, dan is er meer gas uit de reserves nodig om aan de vraag te voldoen.

Daarbij blijft het vooral van belang om te letten op de LNG-markt. Een positief signaal is dat de grote Amerikaanse LNG-faciliteit Freeport LNG langzaam maar zeker de activiteiten hervat. Gunstig is daarnaast dat de Aziatische LNG-prijs over zijn hoogtepunt heen lijkt. 27 juli stond de Aziatische prijs van LNG met $12,66 op zijn hoogtepunt. Inmiddels is de prijs gedaald tot €12,33. Tegenover deze lichtpunten staat dat de Franse LNG-haven Montoir tot minstens 1 augustus buiten bedrijf is in verband met werkzaamheden.

Lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen zetten toon
Na de lage prijzen van twee weken geleden vertoonde de elektriciteitsprijs deze week weer zijn normale patroon. De prijs piekte midden in de week, op donderdag 11 juli, bij een stand van €90,28. Het laagste punt bereikte de markt op zondag 14 juli. Die dag werd stroom voor €23,92 per megawattuur verhandeld.

De hoge stroomprijzen waren het gevolg van wat lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen. Twee weken geleden werd er bijzonder veel stroom uit hernieuwbare bronnen opgewekt. In totaal voorzagen zon- en wind in maar liefst 66,8% van de stroomvraag, waardoor de prijs op verschillende dagen aanzienlijk werd gedrukt. Als gevolg van de sterke opbrengsten uit hernieuwbare bronnen werd slechts 21,6% van alle elektriciteit door gascentrales opgewekt. Het hoge percentage van hernieuwbare energie was het gevolg van een sterke windkracht. Maar liefst 34,9% van alle stroom werd door windturbines opgewekt.

Deze week daalde de opbrengsten van windturbines tot 28,4%. Een stijging van het aandeel van zonnepanelen van 31,9% tot 33,6% bleek onvoldoende om de lagere opbrengsten te compenseren. Daardoor nam het aandeel van gascentrales toe tot 26,5%. Overigens is dit nog steeds een behoorlijk hoog aandeel uit hernieuwbare bronnen en is de bijdrage van de gascentrales aan de lage kant, zeker aangezien de kolencentrales deze week uit bleven.

De Heus investeert in wind
Veevoerfabrikant De Heus heeft bekend gemaakt een langdurig stroomcontract te hebben afgesloten bij Eneco. Daarmee neemt het bedrijf direct stroom af uit het windpark op zee Ecowende. De Heus geeft aan dat vanaf 2027 ongeveer een derde van de energie die het bedrijf gebruikt uit het windpark afkomstig moet zijn. Deze stap moet De Heus helpen de ecologische voetafdruk voor 2030 met 42% te laten dalen. Dit is als het aan het bedrijf ligt een opmaat naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2050.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden