Shutterstock

Nieuws Melk

Meer koeien besmet door vogelgriepvirus in VS

23 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Het aantal dieren dat besmet is met het vogelgriepvirus loopt op in de Verenigde Staten. H5N1 zorgt daar momenteel voor miljoenen geïnfecteerde kippen en tientallen besmette melkveebedrijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal melkveebedrijven waar koeien zijn geïnfecteerd in de VS staat op 101, verspreid over twaalf staten. Het aantal geïnfecteerde kippen ligt veel hoger, op bijna 97 miljoen kippen verspreid over 48 staten. Dat het aantal geïnfecteerde koeien verder zou oplopen was ergens te verwachten. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft melkveehouders aangemoedigd om hun koeien te testen. Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) rapporteert op bijna dagelijkse basis over het verloop van de besmettingen in Amerika. Ook wilde vogels zijn besmet. CDC's meest recente data spreekt over bijna 9.500 wilde vogels, waarbij het virus is gedetecteerd.

Volgens agrarisch ondernemers en dierenartsen veroorzaakt het virus verteringsproblemen, koorts, verminderde eetlust en uiteindelijk verminderde melkproductie. Het virus zorgt bij koeien voor een verzwakt immuunsysteem, wat kan leiden tot secundaire infecties. In vijf verschillende staten zijn koeien dood gegaan door het virus of naar het slachthuis gebracht omdat ze niet goed herstelden. Het zou toen gaan om een nog relatief klein aantal koeien. Officiële cijfers over het aantal (ge)dode koeien zijn er niet.

Uit voorzorg vaccinaties ingeslagen
Opvallend is het nieuws over het bedrijf Moderna, ook wel bekend van coronavaccinaties. Vanaf het moment dat het vogelgriepvirus bij Amerikaanse koeien werd ontdekt, is de marktwaarde van het bedrijf met 40% gestegen. Overheden zouden preventief vaccinaties inslaan. De Verenigde Staten heeft volgens Reuters 4,8 miljoen dosissen van het Australische CSL uit voorzorg gekocht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijft het risico voor mensen vooralsnog laag, ondanks de verspreiding in Amerika onder melkvee. Het virus zou nog niet de mogelijkheid hebben om zich makkelijk te verspreiden via mensen. Die situatie is onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden